Η ύπαρξη διαβήτη διπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος σε ασθενείς που πάσχουν χρόνια ηπατίτιδα C με προχωρημένη ίνωση ή κίρρωση, σύμφωνα με νέα ολλανδική μελέτη.

Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus στο Ρότερνταμ ανέλυσαν στοιχεία 541 Ευρωπαίων και Καναδών ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C και προχωρημένη κίρρωση. Από αυτούς, 85 εμφάνιζαν διαβήτη. Ασθενείς με πιο σοβαρή ίνωση είχαν περισσότερες πιθανότητερς να πάσχουν από διαβήτη.

Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για 4 χρόνια κατά μέσον όρο. Κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος αυτού, 11 ασθενείς με διαβήτη και 27 χωρίς, εμφάνισαν καρκίνο στο συκώτι. Το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου στην πενταετία ήταν 11,4% και 5% αντίστοιχα.

Η έρευνα επίσης αποκάλυψε ότι το αρσενικό φύλο και η μεγαλύτερη ηλικία σχετίζονταν σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στο συκώτι.

Στους ασθενείς με διαβήτη, φάνηκε τάση για υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο συκώτι, καθώς τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας αυξάνονταν, γεγονός που υποδεικνύει ότι η υπερινσουλιναιμία μπορεί να εξηγήσει τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στο συκώτι μεταξύ των διαβητικών σθενών, υποδεικνύουν οι συγγραφείς της έρευνας.

 Όποιος και να είναι ο μηχανισμός, είναι ξεκάθαρο ότι ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο συκώτι σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C και προχωρημένη κίρρωση, καταλήγουν οι ερευνητές. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Hepatology’.

Πηγές:
‘Hepatology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας