Γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού μεταξύ 2 προσυμπτωματικών ελέγχων έχουν αυξημένο κίνδυνο για άλλα είδη καρκίνου.

Ο καρκίνος μαστού που εντοπίζεται μεταξύ 2 προσυμπτωματικών ελέγχων τείνει να είναι πιο προχωρημένος, πιο επιθετικός και με χειρότερη πρόγνωση από αυτούς που ανιχνεύονται κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 15.000 ασθενών με καρκίνο μαστού που συμμετείχαν σε 1 από 3 προηγούμενες έρευνες. Από αυτές 1.772 είχαν καρκίνος μαστού στο ενδιάμεσο της περιόδου screening (interval cancer).

Τέτοιες γυναίκες ήταν πιο πιθανό να έχουν προηγουμένως ή αργότερα διαγνωστεί με άλλο είδος καρκίνου, όπως πνεύμονα, παχέος εντέρου και δέρματος, έδειξε η έρευνα

Σε σύγκριση με όσες δεν είχαν καρκίνο μαστού στο ενδιάμεσο της περιόδου screening, ασθενείς με τέτοιον που επίσης είχαν άλλο τύπο καρκίνου αντιμετώπιζαν  τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν οικογενειακό ιστορικό πολλών καρκίνων.

Αυτό υποδεικνύει ότι σπάνιες γενετικές μεταλλάξεις μπορεί ενδεχομένως να παίζουν ρόλο στους καρκίνους τους, δήλωσε ο Felix Grassmann, του Karolinska Institute in Stockholm.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

 

 

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού