Ο καρκίνος του μαστού θα μπορούσε να εντοπίζεται 5 χρόνια πριν τα κλινικά συμπτώματα στις ασθενείς, χάρις σε εξέταση αίματος που θα μπορούσε να εντοπίζει την ανοσολογική απόκριση σε καρκινικά κύτταρα.

Αυτό ισχυρίζονται ερευνητές του Nottingham University’s School of Medicine που εστίασαν σε αντιγόνα. Παράγονται από καρκινικά κύτταρα και προκαλούν αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα. Οδηγούν τον οργανισμό να παράγει αυτοαντισώματα που στοχεύουν και προσπαθούν να μπλοκάρουν τα αντιγόνα.

Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος από 90 ασθενείς που μόλις είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού και τα συνέκριναν με δείγματα που ελήφθησαν από ομάδα ελέγχου 90 ασθενών χωρίς καρκίνο.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δείγματα αίματος για να διαπιστώσουν αν μπορούσαν να εντοπίσουν αυτοαντισώματα που προκαλούνταν από αντιγόνα όγκων.

Εντόπισαν σωστά τον καρκίνο μαστού στο 37% των δειγμάτων από τις ασθενείς. Μπόρεσαν επίσης να δείξουν ότι δεν υπήρχε καρκίνος στο 79% των δειγμάτων από την ομάδα ελέγχου.

Τα ευρήματα θεωρούνται πολύ ενθαρρυντικά από την ομάδα που δηλώνει ότι είναι ενδεικτικά πως θα είναι πιθανόν με αυτόν τον τρόπο να ανιχνεύεται έγκαιρα η πάθηση.

Άλλοι ερευνητές δήλωσαν ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά τη μετάφραση των αποτελεσμάτων.

Η ερευνητική ομάδα δοκιμάζει τώρα δείγματα από 800 ασθενείς και περιμένει η ακρίβεια του τεστ να βελτιωθεί.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, θα μπορούσε να αποτελέσει πιο εύκολη εξέταση σε σύγκριση με τις τρέχουσες όπως η μαστογραφία.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο συνέδριο National Cancer Research Institute.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας