Παιδιά γυναικών που ανέφεραν ενδοοικογενειακή βία στην κύηση ή κατά τη διάρκεια των 6 χρόνων ζωής του παιδιού τους, είχαν τουλάχιστον 50% περισσότερες πιθανότητες για χαμηλό IQ στην ηλικία των 8 ετών.

Επιδημιολόγοι του University of Manchester ανακάλυψαν ότι το 13% των παιδιών των οποίων οι μητέρες δεν υπέστησαν ενδοοικογενειακή βία είχαν IQ κάτω από 90 στην ηλικία των 8 ετών.

Αν οι μητέρες τους υπέστησαν σωματική βία από τον σύντροφό τους είτε στην εγκυμοσύνη είτε τα πρώτα 6 χρόνια ζωής του παιδιού τους, το νούμερο αυξανόταν στο 22.8%.

Η ερευνήτρια Dr. Kathryn Abel του University of Manchester έδειξε ότι η πιθανότητα χαμηλού IQ αυξάνεται στο 34.6% αν η μητέρα επανειλημμένως έχει εκτεθεί σε ενδοοικογενειακή βία.

Αυτό σημαίνει ότι παιδιά με μητέρες που επανειλημμένως υπέστησαν ενδοοικογενειακή βία στην εγκυμοσύνη και κατά τα 6 πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών τους έχουν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν χαμηλό IQ στην ηλικία των 8 ετών.

Η έρευνα εξέτασε τη σχέση μεταξύ ενδοοικογενειακής βίας και εξυπνάδας των παιδιών στην ηλικία των 8 ετών σε 3.997 ζευγάρια μητέρων-παιδιών.

Η εξυπνάδα των παιδιών μετρήθηκε στην ηλικία των 8 ετών με το Weschler standardised IQ test.

Ποσοστό 17.6% των μητέρων στην έρευνα ανέφερε συναισθηματική βία και 6.8% σωματική.

Tα ευρήματα είναι ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου για χαμηλό IQ.

Η Dr Abel δήλωσε, ότι αν και δεν μπορούμε να καταλήξουμε ότι η ενδοοικογενειακή βία προκαλεί χαμηλό IQ, τα ευρήματα δείχνουν ότι η ενδοοικογενειακή βία έχει μετρήσιμη σχέση στην παιδική ηλικία, άσχετα από άλλους παράγοντες κινδύνου για χαμηλό IQ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Wellcome Open Research.

 

Πηγές:
Wellcome Open Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα