Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Alexander Binshtok, του Hebrew University of Jerusalem, ανέπτυξε μέθοδο που χορηγεί τα φάρμακα της χημειοθεραπείας κατευθείαν σε καρκινικά κύτταρα και παρακάμπτει τα υγιή.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να επιτρέψει στους γιατρούς να μειώσουν τις δόσεις χημειοθεραπείας στους ασθενείς- επομένως να μειώσουν τις δυσάρεστες παρενέργειες που συνδέονται με την αγωγή και να βελτιώσουν την συμμόρφωση στην αγωγή και την πρόγνωση.

Η απομάκρυνση των καρκινικών κυττάρων αφήνοντας παράλληλα άθικτα τα υγιή είναι σημαντικό βήμα προς τη μείωση του πόνου του ασθενούς.

Η έρευνα εστιάζει στην επιλεκτική έκφραση της πρωτεΐνης TRPV2 από τα καρκινικά κύτταρα. Όταν ενεργοποιείται η πρωτεΐνη TRPV2, ανοίγει κανάλι μέσα στις κυτταρικές μεμβράνες.

O Binshtok και η ομάδα του, μελέτησαν καρκινικά κύτταρα ήπατος και μπόρεσαν να εισάγουν με επιτυχία χαμηλή δόση doxorubicin, μέσω του καναλιού και κατευθείαν στα καρκινικά κύτταρα.

Η νέα μέθοδος στοχεύει καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάπτει τα υγιή. Στο μέλλον, η ακρίβεια αυτής της μεθόδου χορήγησης μπορεί ενδεχομένως να επιτρέπει στους γιατρούς να συνταγογραφήσουν χαμηλότερες δόσεις χημειοθεραπείας και να ανακουφίσουν ασθενείς από ορισμένες δύσκολες παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

Ο Binshtok κατέληξε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν προβλέψεις, αλλά αισιοδοξεί ότι η  ανακάλυψη θα οδηγήσει σε νέα, πιο στοχευμένη μέθοδο χορήγησης της χημειοθεραπεία που θα μειώσει δραστικά τον πόνο των ασθενών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Frontiers in Pharmacology.

 

Πηγές:
Frontiers in Pharmacology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις