Αυξητικές είναι οι τάσεις καταγραφής νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό HIV στην Ελλάδα. Το 2016, είχαν καταγραφεί 526 νέοι οροθετικοί, αριθμός που έφτασε πέρυσι στους 624.

Κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2019, έχουν καταγραφεί 473 περιστατικά HIV λοίμωξης, εκ των οποίων τα 364 αφορούν άνδρες και τα 106 γυναίκες.

Από την αρχή της επιδημίας, 2.963 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από AIDS στην Ελλάδα και 17.909 έχουν μολυνθεί από τον ιό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που παρατίθενται πιο κάτω.

Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 4.306 έχουν εμφανίσει AIDS και 10.523 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή.

Τα περισσότερα περιστατικά που διαγνώσθηκαν και δηλώθηκαν φέτος αφορούσαν σε άτομα που μολύνθηκαν μέσω της απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής, κυρίως μεταξύ ανδρών.

Ειδικότερα, το 41,86% των νέων HIV διαγνώσεων αφορούσε σε άνδρες που είχαν απροφύλακτες σεξουαλικές επαφές με άνδρες, ενώ το 28,54% μολύνθηκε μέσω απροφύλακτης ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής.

Η χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών δηλώθηκε ως πιθανός τρόπος μόλυνσης για το 8,25% των νέων περιστατικών.

Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2019, δηλώθηκαν τέσσερα περιστατικά κάθετης μετάδοσης του ιού (από τη μητέρα στο παιδί).

Τα δύο αφορούσαν σε παιδιά που είχαν μολυνθεί στη χώρα προέλευσής τους (Σομαλία, Κογκό), ένα γεννήθηκε στη χώρα μας από HIV (+) μητέρα προερχόμενη από το Καμερούν και ένα παιδί ελληνικής εθνικότητας μολύνθηκε κατά την περίοδο του θηλασμού.

Έλληνες

Διαχρονικά οι νέες διαγνώσεις HIV αφορούν στην πλειοψηφία τους άτομα ελληνικής εθνικότητας. Από το 2012, σημειώνεται σταδιακή μείωση των νέων περιστατικών HIV ελληνικής εθνικότητας, κάτι που συμβαδίζει με την τάση που έχει παρατηρηθεί στο σύνολο των ετήσιων νέων διαγνώσεων.

Συμπερασματικά, στην Ελλάδα, οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται στην απροφύλακτη σεξουαλική επαφή, κυρίως σε αυτή μεταξύ ανδρών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, η μείωση που παρατηρείται στις νέες διαγνώσεις του HIV/AIDS κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2019 θα πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή.

Η εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων θα είναι εφικτή, αφού ολοκληρωθεί η αποστολή των δηλώσεων από τους υγειονομικούς φορείς της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD