Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι πέθαναν από την ιλαρά το 2018, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών που δημοσιοποιήθηκαν χθες. Αυτοί οι θάνατοι συνέβησαν καθώς οι περιπτώσεις ιλαράς αυξήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, εν μέσω καταστροφικών κρουσμάτων σε όλες τις περιοχές.

Αυτό το έτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν υψηλότερο αριθμό περιπτώσεων σε 25 χρόνια, ενώ τέσσερις χώρες της Ευρώπης - Αλβανία, Τσεχία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο - έχασαν το καθεστώς εξάλειψης της ιλαράς τους το 2018 μετά από παρατεταμένη έξαρση της νόσου. 

Οι περισσότεροι θάνατοι ήταν μεταξύ των παιδιών κάτω των 5 ετών. Τα μωρά και τα πολύ μικρά παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από λοιμώξεις από ιλαρά, με πιθανές επιπλοκές, όπως πνευμονία και εγκεφαλίτιδα (πρήξιμο του εγκεφάλου), καθώς και δια βίου αναπηρία - μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, τύφλωση ή απώλεια ακοής.

Πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία δείχνουν ότι η σύσπαση του ιού της ιλαράς μπορεί να έχει περαιτέρω μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, καθώς ο ιός καταστρέφει τη μνήμη του ανοσοποιητικού συστήματος για μήνες ή και χρόνια μετά τη μόλυνση. Αυτή η «ανοσοποιητική αμνησία» αφήνει επιζώντες ασθενείς ευάλωτους σε άλλες δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες, όπως η γρίπη ή σοβαρή διάρροια, βλάπτοντας την ανοσολογική άμυνα του σώματος.

"Το γεγονός ότι κάθε παιδί πεθαίνει από μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί από εμβόλια όπως η ιλαρά είναι ειλικρινά μια συλλογική αποτυχία για την προστασία των πιο ευάλωτων παιδιών του κόσμου", δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreysus, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. "Για να σώσουμε ζωές, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι όλοι μπορούν να επωφεληθούν από τα εμβόλια - κάτι που σημαίνει την επένδυση στην ανοσοποίηση και την ποιοτική υγειονομική περίθαλψη που είναι δικαίωμα όλων".

Η ιλαρά μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού. Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως έχουν παραμείνει στάσιμα για σχεδόν μια δεκαετία. Εκτιμάται  ότι το 86% των παιδιών παγκοσμίως έλαβε την πρώτη δόση εμβολίου κατά της ιλαράς μέσω των υπηρεσιών ρουτίνας εμβολιασμού της χώρας τους το 2018 και λιγότερο από το 70% έλαβε τη δεύτερη συνιστώμενη δόση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει ότι απαιτείται κάλυψη εμβολιασμού 95% με δύο δόσεις εμβολίου ιλαράς σε κάθε χώρα. 

Εκτιμώντας τον συνολικό αριθμό περιπτώσεων και θανάτων παγκοσμίως και ανά περιφέρεια, η έκθεση διαπιστώνει ότι οι χειρότερες επιπτώσεις της ιλαράς ήταν στην υποσαχάρια Αφρική, όπου πολλά παιδιά είναι ανεμβολίαστα.
Το 2018, οι πληγείσες χώρες - οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό επίπτωσης της νόσου - ήταν η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), η Λιβερία, η Μαδαγασκάρη, η Σομαλία και η Ουκρανία. Αυτές οι πέντε χώρες αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ όλων των περιπτώσεων ιλαράς παγκοσμίως.