Μικρή αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των "ύποπτων" κλινικών δειγμάτων, στα οποία ανιχνεύεται ιός της γρίπης.

Σύμφωνα με το πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την εβδομάδα 16 έως 22 Δεκεμβρίου στάλθηκαν για ανάλυση 41 κλινικά δείγμαρα. Από αυτά, τα 3 βρέθηκαν θετικά για τον ιό της γρίπης (ποσοστό 7,3%).

Κατά την εβδομάδα 9 έως 15 Δεκεμβρίου, είχαν σταλεί για εργαστηριακή ανάλυση 76 κλινικά δείγματα από όλα τα νοσοκομεία και είχαν βγει θετικά στον ιό τα 5 (6,6%).

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥΥ, την εβδομάδα που πέρασε οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί συνολικά στη χώρα μας τέσσερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, το σύνολο των οποίων χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Όλοι οι ασθενείς ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος από γρίπη τύπου Β.

Με βάση τα παραπάνω, οι ειδικοί εκτιμούν πως η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τονίζουν, ωστόσο, τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια