Νέα έρευνα του Barcelona Institute for Global Health, υποδεικνύει ότι η κακή ποιότητα αέρα συνδέεται με χαμηλότερη οστική πυκνότητα σε ηλικιωμένους.

Ο Otavio Ranzani, δήλωσε ότι η νέα έρευνα συμβάλλει στην περιορισμένη και μη καταληκτική βιβλιογραφία για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την υγεία των οστών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για την υγεία των οστών 3.717 συμμετεχόντων, περιλαμβανομένων 1.711 γυναικών από 28 χωριά κοντά στην πόλη Hyderabad της Ινδίας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογισμούς έκθεσης σε εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση αναφερόμενη στην παρουσία άνθρακα και λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα. Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη στοιχεία από ερωτηματολόγια που ζητούσαν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν το  είδος της ενέργειας που χρησιμοποιούσαν όταν μαγείρευαν.

Στη συνέχεια εστίασαν σε μετρήσεις οστικής πυκνότητας στην οσφυϊκή σπονδυλική στήλη  και στο αριστερό ισχίο.

Ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που συχνά εκτίθεντο σε ατμοσφαιρική ρύπανση, φάνηκε επίσης να έχουν χαμηλότερα επίπεδα οστικής μάζας.

Ο Ranzani υποθέτει ότι η σχέση μεταξύ κακής ποιότητας αέρα και φτωχής υγείας των οστών θα μπορούσε να οφείλεται στο οξειδωτικό στρες και στη φλεγμονή λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ποσοστό 58% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι χρησιμοποιούσε ως καύσιμο βιομάζα για το μαγείρεμα, αλλά οι ερευνητές δεν βρήκαν σχέση μεταξύ αυτής και της κακής οστικής υγείας.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα προστίθενται σε ενδείξεις ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σχετική με την υγεία των οστών σε ευρεία ακτίνα επιπέδων ρύπανσης, όπως αυτά που έχουν πλούσιες αλλά και χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open 

Πηγές:
JAMA Network Open

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Το 4ο RUN – BIKE – CARE θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου
Ανεβείτε με τη σκάλα για να ζήσετε περισσότερο [μελέτη]