"Ποδαρικό" με σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, έκανε τον νέο χρόνο η γρίπη. Οι επισκέψεις στον γιατρό με "γριπώδη συνδρομή" τριπλαστιάστηκαν κατά την πρώτη εβδομάδα του 2020, φτάνοντας το 3% των συνολικών επισκέψεων, έναντι 1% την τελευταία εβδομάδα του 2019.

Δύο ακόμη ασθενείς εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές της γρίπης το διάστημα 30 Δεκεμβρίου έως 5 Ιανουαρίου και χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Από τα 52 "ύποπτα" κλινικά δείγματα που εξετάστηκαν στα εργαστήρια αναφοράς, τα οκτώ (15,4%) βρέθηκαν θετικά στους ιούς της γρίπης, έναντι 9,5% την προηγούμενη εβδομάδα.

Με αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες εκτιμούν πως η γρίπη βρίσκεται μεν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά με αυξητική τάση.

Τα παραπάνω προκύπτουν από το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Από τη σύγκριση των στοιχείων, φαίνεται και πως και την προηγούμενη περίοδο, η δραστηριότητα της γρίπης είχε αρχίσει να αυξάνεται την εβδομάδα μεταξύ 24 και 30 Δεκεμβρίου, για να κορυφωθεί την εβδομάδα 4 έως 10 Φεβρουαρίου.

Η δραστηριότητα του ιού είχε μεγάλη ένταση, καθώς είχαν καταγραφεί πολύ περισσότερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο (374 νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας - ΜΕΘ).

Η αύξηση αυτή είχε συνδεθεί με την επικράτηση του πανδημικού στελέχους A (H1N1)pdm09, ο οποίος έχει κάνει και φέτος αισθητή την παρουσία του.

Αύξηση είχε σημειωθεί και στη γενική θνησιμότητα στον ελληνικό πληθυσμό. Η εκτίμηση που είχε γίνει από τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ για την "αποδιδόμενη στη γρίπη θνησιμότητα" ήταν 9,8 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε 1.071 θανάτους.

Εμβόλιο

Στη μεγάλη τους πλειονότητα, οι ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, οι οποίοι είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ ή είχαν χάσει τη ζωή τους, δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός.

Παρόμοια προβλήματα καταγράφονται και στην τρέχουσα περίοδο, αν και γενικά σημειώνεται αξιόλογη αύξηση του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί κατά της γρίπης. Αυξητική είναι η τάση και στους επαγγελματίες Υγείας.

Με βάση τα στοιχεία στον ελληνικό πληθυσμό, η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου στην πρόληψη της νοσηλείας με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη βρέθηκε στο 42% (συνολικά για όλους τους τύπους γρίπης και όλες τις ηλικίες). Αυτό σημαίνει πως το εμβόλιο μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω γρίπης σχεδόν κατά το ήμισυ.

Τα στελέχη γρίπης A (H1N1)pdm09 που είχαν απομονωθεί στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς προσομοίαζαν γενετικά και αντιγονικά στο στέλεχος του αντιγριπικού εμβολίου.

Αντίθετα, τα στελέχη Α (Η3Ν2) παρουσίασαν γενετικές μεταβολές σε σχέση με το στέλεχος του αντιγριπικού εμβολίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα