Σε αυξημένη κινητικότητα οδηγούν την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) οι εξελίξεις με τον κοροναϊό.

Ο γενικός διευθυντής του Tedros Adhanom Ghebreyesus (φωτογραφία) μεταβαίνει στο Πεκίνο, όπου καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος.

Σκοπός της επίσκεψής του είναι να αξιολογήσει την κατάσταση από πρώτο χέρι και να ακούσει ο ίδιος τι έχουν να πουν οι ειδικοί της ασιατικής χώρας.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αναφέρει τα εξής:

"Είμαι καθ΄ οδόν προς το Πεκίνο, για να συναντηθώ με τους κυβερνητικούς και υγειονομικούς εμπειρογνώμονες στην αντιμετώπιση του ιού.

Οι συνεργάτες μου στον ΠΟΥ και εγώ θα θέλαμε να κατανοήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις και να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία με την Κίνα, ώστε να υπάρξει περαιτέρω προστασία από την επιδημία".

Η εικόνα είναι διαρκώς μεταβαλλόμενοι, καθώς στελέχη του Οργανισμού κάνουν πλέον λόγο για "υψηλό" κίνδυνο από τον θανατηφόρο ιό, έπειτα από προηγούμενες αναφορές για "μέτριο" κίνδυνο.

Η αρμόδια επιστημονική επιτροπή του ΠΟΥ είχε αποφασίσει την περασμένη εβδομάδα να μην σημάνει παγκόσμιο συναγερμό. Έχει, ωστόσο, αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να το πράξει, εάν αλλάξουν τα δεδομένα.

Διχασμένη

Η επιτροπή ήταν διχασμένη και στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης και στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τα μέλη της να εκφράζουν αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με το αν το γεγονός αποτελεί έκτακτη ανάγκη Δημόσιας Υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος ή όχι.

Ο ΠΟΥ έχει ήδη καλέσει τις Αρχές της Κίνας να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα διακυβερνητικά μέτρα διαχείρισης του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων διαχείρισης κρίσεων σε εθνικό, επαρχιακό και πολεοδομικό επίπεδο, καθώς και άλλα εσωτερικά μέτρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]