Νέα έρευνα αναφέρει ότι ένα αυγό την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να είναι δεκτό, όσον αφορά την υγεία της καρδιάς.

Ερευνητές του McMaster University και του Hamilton Health Sciences, ανέλυσαν στοιχεία 3 μεγάλων ερευνών.

Η Mahshid Dehghan, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι δεν είναι βλαπτική η κατανάλωση αυγών. Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων στην έρευνα κατανάλωνε ένα ή λιγότερα αυγά την ημέρα θα ήταν ασφαλές να καταναλώνονται σε αυτό το επίπεδο.

Όπως δήλωσε, η μέτρια πρόσληψη αυγών- περίπου 1 την ημέρα στους περισσότερους- δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής  νόσου ή θνησιμότητας, ακόμα και αν κάποιος έχει ιστορικό καρδιοπάθειας ή διαβήτη.

Επίσης δεν φάνηκε σχέση μεταξύ αυγών και χοληστερόλης στο αίμα ή άλλων παραγόντων κινδύνου. Τα αποτελέσματα είναι ισχυρά και με ευρεία εφαρμογή και σε υγιείς και σε όσους έχουν αγγειακή νόσο, δήλωσε η ερευνήτρια.

Προηγούμενες έρευνες ήταν αντικρουόμενες, δήλωσε ο ερευνητής Salim Yusuf.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι περισσότερες από αυτές ήταν σχετικά μικρές ή μέτριου μεγέθους και δεν περιέλαβαν ανθρώπους από μεγάλο αριθμό χωρών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 3 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το PHRI.

Η κατανάλωση αυγών από 146.011 ανθρώπους από 21 χώρες καταγράφηκε στην έρευνα PURE και από 31.544 ασθενείς με αγγειακή νόσο στις έρευνες ONTARGET και TRANSEND.

Τα στοιχεία των 3 ερευνών αφορούσαν πληθυσμό 50 χωρών, από 6 ηπείρους, με διαφορετικό επίπεδο εισοδήματος και τα αποτελέσματα είναι ευρέως εφαρμόσιμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition.

 

Πηγές: The American Journal of Clinical Nutrition.