Αυξάνονται τα κρούσματα λοίμωξης με κοροναϊό στην Ευρώπη. Στον κατάλογο με τις χώρες που έχουν επιβεβαιωμένα περιστατικά, περιλαμβάνεται πλέον και η Φινλανδία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Γαλλία έχει πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα, η Γερμανία τέσσερα και η Φινλανδία ένα.

Το θέμα της λήψης επιπλέον μέτρων αναμένεται να εξεταστεί στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Οι επιστήμονες αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να μην κηρύξουν παγκόσμιο συναγερμό, αρκούμενοι στα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση της Κίνας.

Η απόφαση, ωστόσο, ελήφθη με έντονες διαφωνίες, καθώς ορισμένοι έθεσαν τον κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται στην ασιατική χώρα.

Τα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα ανέρχονται, μέχρι αυτή τη στιγμή, στα 7.824 και οι θάνατοι σε 170 (όλοι στην Κίνα).

Οδηγίες

Οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχουν καλέσει τους Έλληνες να αναβάλουν το ταξίδι τους στην περιοχή όπου ενδημεί ο ιός, ενώ έχουν συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

  • Σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να το αναβάλουν, να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχουν ή φτερνίζονται.
  • Να αποφεύγουν, επίσης, την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχουν συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
  • Με την επιστροφή τους από περιοχή "υψηλού κινδύνου", πρέπει να παρακολουθούν την υγεία τους για 14 ημέρες.

Στην περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή τους, να παραμείνουν στο σπίτι και να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι τους ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (210.521200, 210.5212054).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο