Την ώρα που ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων με λοίμωξη από κοροναϊό, η γρίπη δρα...υπογείως, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές και θανάτους.

Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη από το υπουργείο Υγείας, εντοπίστηκαν δύο νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού και διερευνώνται και άλλα.

Την ίδια ώρα, από το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκύπτει πως η εποχική γρίπη παραμένει απειλητική.

Μέσα σε μία εβδομάδα, καταγράφηκαν 17 νέοι θάνατοι από επιπλοκές της λοίμωξης, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στη φετινή περίοδο να ανέρχεται ήδη σε 77!

Το ίδιο διάστημα, έχουν, επίσης, καταγραφεί 7 νέα σοβαρά κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό των νοσηλευθέντωνη σε μονάδες εντατικής θεραπείας να έχει φτάσει τους 206.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ εκτιμούν πως η γρίπη βρίσκεται ακόμη σε αυξητική τάση, επισημαίνοντας πως το εμβόλιο παραμένει η πιο αποτελεσματική προστασία.

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα, η περίοδος της γρίπης διαδράμει από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με έξαρση της δραστηριότητας μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Οδηγίες

Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, από την γρίπη και τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού. Για τον λόγο αυτό:

  • Αποφύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα.
  • Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
  • Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι, για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν.
  • Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι.

Όταν είστε άρρωστοι αποφύγετε, εφ' όσον βέβαια αυτό είναι δυνατόν, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε να μην αρρωστήσουν και άλλοι άνθρωποι.

  • Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε αυτούς που είναι γύρω σας και μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να αρρωστήσουν και αυτοί.
  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά την διασπορά των ιών. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.
  • Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας.

Οι ιοί της γρίπης συχνά μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα