Κρίσιμο είναι το τριήμερο για την εξέλιξη της δραστηριότητας του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε διαδικασία ιχνηλάτησης των κρουσμάτων: αναζητούν, δηλαδή, όσους ήρθαν σε επαφή με τους φορείς του ιού.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη, εξετάστηκαν 80 δείγματα στη Θεσσαλονίκη και 31 στην Αθήνα, που στο σύνολό τους ήταν αρνητικά για τον ιό. Εκκρεμούν και άλλα αποτελέσματα, από τα οποία θα φανεί η τάση.

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, η Ελλάδα βρίσκεται τώρα στη "φάση 1" της δραστηριότητας του ιού. Το θετικό είναι πως έχει βρεθεί ο "ασθενής μηδέν", από τον οποίο ξεκίνησε η διασπορά του ιού.

Κάθε επαφή με τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα διερευνάται. Πρόκειται για την "ιχνηλάτηση", δηλαδή τον εντοπισμό των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τους προσβληθέντες.

Κατά τη "φάση 2", ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σημαντικά και η "ιχνηλάτηση" δεν είναι εφικτή. Για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, οι επιστήμονες εισηγήθηκαν την αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Οι επιδημιολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμη και να περάσουμε στη "φάση 2" μέσα στο τριήμερο.

Το σενάριο αυτό παρατηρήθηκε στην Ιταλία το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου μέσα σε δύο μέρες καταγράφηκαν 150 κρούσματα και τρεις θάνατοι.

Το σενάριο είναι απευκταίο για την Ελλάδα, τουλάχιστον όσο διαρκεί η επιδημία της γρίπης.

Με σκοπό την παροχή άμεσων συμβουλών σε όσους τις χρειάζονται, το υπουργείο Υγείας εξετάζει τη δημιουργία ειδικού τηλεφωνικού κέντρου με τριψήφιο ή τετραψήφιο αριθμό κλήσης.

Όλα κρέμονται κυριολεκτικά σε μία κλωστή, με μία σειρά από περιστατικά να δίνουν τον τόνο των εξελίξεων. Τα περιστατικά αυτά είναι τα εξής:

  • Μία γυναίκα αποβιβάστηκε την Παρασκευή από πλοίο στην Ηγουμενίτσα, καθώς εμφάνισε συμπτώματα ίωσης. Παρελήφθη από ασθενοφόρο και διακομίστηκε σε νοσοκομείο αναφοράς.
  • Σε ξενοδοχείο του Λονδίνου διαμένουν δύο παιδιά. Το ένα από αυτά είναι παιδί της 40χρονης η οποία νοσηλεύεται στο "Αττικόν" με κοροναϊό. Το συγκεκριμένο παιδί δεν έχει κανένα σύμπτωμα, αλλά το άλλο παιδί έχει. Το δεύτερο παιδί της γυναίκας, που βρίσκεται στην Αθήνα, βγήκε αρνητικό στον ιό.

Οι βρετανικές αρχές τα έχουν υποβάλει σε εξέταση για κοροναϊό, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται μέσα σε μία εβδομάδα.

Το σύνολο των παιδιών που έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους βρίσκονται σε οικειοθελή απομόνωση στο σπίτι τους.

  • Η 36χρονη που διαγνώστηκε με COVID-19 την Παρασκευή, έχει έρθει σε επαφή με αρκετά παιδάκια, καθώς παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα. Τα παιδιά έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις και αναμένονται τα αποτελέσματα.
  • Η 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη και το παιδί της, που νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ είναι σε πολύ καλή κατάσταση και αναμένεται να τους δοθεί η δυνατότητα οικειοθελούς απομόνωσης στο σπίτι.
  • Τριμελής οικογένεια επέστρεψε από το Μιλάνο, ταξιδεύοντας με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο εργαστηριακός έλεγχος ήταν αρνητικός για το ζευγάρι και το βρέφος.

Αγωνία υπάρχει για τους 100 μαθητές του Κολλεγίου Ψυχικού, που έφτασαν με πτήση από το Λονδίνο. Πέντε από τα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης και αναμένεται να διερευνηθούν.

Μόσιαλος

Ο καθηγητής του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, καλεί να επιδείξουμε ψυχραιμία και να δείξουμε εμπιστοσύνη στους δημόσιους οργανισμούς, στους επιστήμονες της χώρας, στους γιατρούς μας, στους νοσηλευτές και όλους τους λειτουργούς του συστήματος Υγείας:

"Είναι πολύ ενθαρρυντικό επίσης ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και ότι τα ΜΜΕ έχουν δείξει αξιοπρόσεκτα ψύχραιμη συμπεριφορά μέχρι τώρα, ενώ οι δημοσιογράφοι είναι εξαιρετικά ενημερωμένοι για τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και για τις ιατρικές διαστάσεις της επιδημίας".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο