Σύμφωνα με μια μακρά αμφισβητούμενη υπόθεση μεταξύ των επιστημόνων, ο εμβολιασμός με ζωντανούς ιούς προκαλεί μια μη ειδική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο επίσης προστατεύει τα εμβολιασμένα άτομα από άλλες μολυσματικές ασθένειες.

Οι γιατροί στις Κάτω Χώρες θέλουν τώρα να διεξαγάγουν μια μελέτη για να διερευνήσουν εάν ο εμβολιασμός BCG με εξασθενημένα βακτηρίδια φυματίωσης μπορεί να αποτρέψει σοβαρές μολύνσεις με τον ιό SARS-CoV-2.

Παρόμοιες μελέτες σχεδιάζονται στην Αυστραλία και την Αγγλία. Στη Γερμανία, ειδικοί του Ινστιτούτου για τη Βιολογία της Λοίμωξης "Max Planck" θέλουν να δοκιμάσουν το πρόσφατα αναπτυγμένο εμβόλιο κατά της φυματίωσης σε ηλικιωμένους και εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Η υπόθεση μιας μη συγκεκριμένης ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος βασίζεται σε παρατηρήσεις που είχαν κάνει οι Δανέζοι ανθρωπολόγοι  Peter Aaby και Christine Benn.

Στη δεκαετία του 1980, παρατήρησαν ότι τα παιδιά που εμβολιάζονταν κατά της ιλαράς στη Δυτική Αφρική είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου ακόμη και σε χρόνια που δεν υπήρχε επιδημία ιλαράς.

Ο Aaby θεωρεί  ότι αυτό οφείλεται  σε μείωση άλλων μολυσματικών ασθενειών, την οποία παρατηρεί και μετά τον εμβολιασμό κατά της φυματίωσης, που χρησιμοποιείται συνήθως στην Αφρική με Bacillus Calmette-Guérin (BCG), ένα εξασθενημένο παθογόνο φυματίωσης.

Η υπόθεση των ετερόλογων ή μη ειδικών αποτελεσμάτων των εμβολιασμών παρέμεινε αμφιλεγόμενη, ακόμη και αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τη χαρακτήρισε το 2014 ως "εύλογη". Η ένσταση έγκειται στο ότι στην Αφρική  εμβολιάζονται προπαντός τα παιδιά τα οποία  εξαιτίας ενός ευνοϊκότερου κοινωνικού υπόβαθρου έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

Κίνδυνος

Οι Aaby και Benn δεν ήταν οι μόνοι ερευνητές που παρατήρησαν τον μειωμένο κίνδυνο θανάτου στα εμβολιασμένα παιδιά. Μια μετα-ανάλυση του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ πριν από 4 χρόνια, με βάση 34 μελέτες κοόρτης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που εμβολιάστηκαν με BCG έχουν 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν και πειραματικά ευρήματα που υποστηρίζουν την υπόθεση. Μία ομάδα με επικεφαλής τον Mihai Netea από το Κέντρο Radboud Universitair Medisch στο Nijmegen εμβολίασε υγιή άτομα με BCG ή εικονικό φάρμακο. 4 εβδομάδες αργότερα, οι συμμετέχοντες έλαβαν εμβόλιο κίτρινου πυρετού, το οποίο επίσης αποτελείται από μολυσματικούς (αλλά όχι παθογόνους) ιούς.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι τελικά υπήρξε μικρότερη αύξηση στους ιούς του εμβολίου κατά του κίτρινου πυρετού συγκριτικά με την την ομάδα που προηγουμένως είχε εμβολιαστεί με  BCG.

Αυτή η καταστολή του αναδιπλασιασμού του ιού συνοδεύτηκε από αυξημένη παραγωγή ιντερλευκίνης 1 - βήτα, μια κυτοκίνη των μονοκυττάρων που αποτελούν τμήμα της μη ειδικής ανοσολογικής άμυνας

Πηγές:
Ärtzeblatt

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;