Τα ρομπότ μπορούν να παρέχουν σημαντική βοήθεια στη μάχη έναντι του κοροναιού, αναφέρουν ειδικοί στο Science Robotics.

Ερευνητές σημειώνουν ότι ήδη έχουμε δει χρήση ρομπότ για απολύμανση, χορήγηση φαρμάκων και τροφής, μέτρηση ζωτικών και βοήθεια σε ελέγχους στα σύνορα.

Ο Henrik Christensen, του University of California, σημείωσε ότι απολύμανση επιφάνειας με υπεριώδη ακτινοβολία που ελέγχεται από ρομπότ έχει χρησιμοποιηθεί επειδή ο κοροναιός μεταδίδεται και μέσω μολυσμένων επιφανειών.

Υπάρχουν ευκαιρίες, σημειώνουν οι ερευνητές, στην έξυπνη πλοήγηση και εντοπισμό υψηλού ρίσκου, συχνά αγγιζόμενων επιφανειών, σε συνδυασμό με αλλά προληπτικά μέτρα.

Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν νέες γενεές μεγάλων, μικρών κλπ ρομπότ, ικανών να εργάζονται και να καθαρίζουν συνεχώς- αποστειρώνοντας όλες τις επιφάνειες.

Τα ‘’κοινωνικά ρομπότ’’ θα μπορούσαν να ενισχύσουν μια ταχύτερη αλληλεπίδραση και συμμόρφωση στην αγωγή, χωρίς να εξαπλώνουν τη  νόσο.

Πρόκειται για τομέα- πρόκληση, επειδή η κοινωνική αλληλεπίδραση απαιτεί χτίσιμο και διατήρηση πολύπλοκων  μοντέλων ανθρώπων, περιλαμβανομένων των πεποιθήσεων και  συναισθημάτων τους, καθώς και του πλαισίου  και περιβάλλοντος αλληλεπίδρασης.

Προέβλεψαν επίσης, ότι η επίπτωση της πανδημίας μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει κινητήριο δύναμη της έρευνας στη ρομποτική, για την αντιμετώπιση κινδύνων από λοιμώδεις νόσους.

Σημειώνουν, ότι χωρίς βιώσιμη προσέγγιση στην έρευνα και αξιολόγηση, η ιστορία θα επαναληφθεί και τα ρομπότ δεν θα είναι έτοιμα να βοηθήσουν στο επόμενο περιστατικό.

Πηγές:
University of California.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό