Σε αντίθεση με ό,τι αρχικά είχε υποτεθεί, τα παιδιά μπορούν επίσης να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2. Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη στο Lancet Infectious Diseases, το περνάνε πιο ελαφρά. Στο JAMA Pediatrics 2020, οι νεογνολόγοι αναφέρουν τις πρώτες μολύνσεις στα νεογνά.

Στις πρώτες στατιστικές από την Κίνα, η ποσοστιαία αναλογία  των παιδιών στα επιβεβαιωμένα κρούσματα με COVID-19 ήταν μικρότερη από 1%. Αυτό αποτελεί έκπληξη καθώς τα παιδιά είναι συνήθως πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και είναι περισσότερο πιθανό να κάνουν υψηλό πυρετό. Ωστόσο, τα παιδιά εξακολουθούν να μην έχουν  χρόνιες παθήσεις όπως υπέρταση, διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις, που στους ενήλικες εξελίσσονται σοβαρά.

Οι γιατροί από το Ningbo και το Wenzhou στην παράκτια επαρχία Zhejiang (νότια του Δέλτα του ποταμού Yangtze) της Κίνας ήταν προφανώς πιο προσεκτικοί από τους συναδέλφους τους σε άλλες περιοχές.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε 3 κλινικές υπήρχαν 36 (5%) ηλικίας  1 - 16 ετών. Το 1/3 των παιδιών είχαν πυρετό (38,5 ° C ή υψηλότερο). Ένα στα πέντε παιδιά παραπονιόταν για ξηρό βήχα.

Από την άλλη, τα σημάδια λοίμωξης του αναπνευστικού που είναι κοινά σε παιδιά, όπως πονόλαιμος ή ερυθρότητα του λαιμού, συνήθως απουσίαζαν, όπως αναφέρει ο Haiyan Qiu και οι συνεργάτες του από την 6η λαϊκή κλινική του Wenzhou . Περίπου το 1/4 των παιδιών ήταν εντελώς ασυμπτωματικά. Η νόσος είχε εκδηλωθεί λόγω επαφής.

Σε περίπου μισά παιδιά, βρέθηκαν στην CT  τα τυπικά σημάδια πνευμονίας.

Σύμφωνα με τον Qiu, όλα τα παιδιά αντιμετωπίστηκαν με επιθετικό τρόπο. Όλα έλαβαν αερολυμένη ιντερφερόνη - άλφα, 6 παιδιά υποβλήθηκαν σε επιπλέον αγωγή με σιρόπι λοπιναβίρης - ριτοναβίρης, ενώ  6 ακόμη έλαβαν οξυγόνο, αν και μόνο ένα παραπονέθηκε για δύσπνοια. Δεν ήταν απαραίτητη η μηχανική υποστήριξη αναπνοής σε κανένα παιδί. Όλα συνήλθαν από τον COVID-19 και βγήκαν από την κλινική κατά μέσο όρο μετά από 14 μέρες.

Η ελαφρά πορεία της νόσου  στα παιδιά συμφωνεί με τις εμπειρίες της πρώτης πανδημίας του SARS 2002/3. Ακόμα και τότε, η επιδείνωση της πορείας της νόσου  ήταν σπάνια στα παιδιά και δεν υπήρχαν θάνατοι.

Οι λοιμώξεις  από κορωνοϊό στα νεογνά αναφέρθηκαν στην Κίνα.  Στην παιδιατρική κλινική στο Wuhan, το τεστ ήταν θετικό σε 3 νεογνά.  Προερχόντουσαν από μια ομάδα 33 μητέρων που ανέπτυξαν το COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα υπόλοιπα 30 παιδιά βγήκαν αρνητικά στο τεστ για SARS-CoV-2 μετά τη γέννηση.

Δύο από τα τρία μολυσμένα με κορωνοϊό παιδιά αρρώστησαν ελαφριά με λήθαργο και πυρετό, αν και τα δύο διαγνώστηκαν ακτινολογικά με πνευμονία. Ωστόσο, αυτό δεν είχε συνέπειες. Ο Wenhao Zhou από το Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη αναφέρει ότι το τεστ για γονίδια ιού και στα δύο βρέφη ήταν και πάλι αρνητικό  μετά από 6 ημέρες.

Το τρίτο μολυσμένο νεογέννητο, ωστόσο, ανέπτυξε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσφορίας (ARDS). Το παιδί γεννήθηκε με  καισαρική στην 31η εβδομάδα λόγω εμβρυϊκής δυσφορίας. Με τις τιμές Apgar των 3, 4 και 5 μετά από 1, 5 και 10 λεπτά, η πρόγνωση αρχικά  ήταν δυσμενής. Ωστόσο, το νεογέννητο ανάνηψε από πνευμονία και ύποπτη σήψη εντός 14 ημερών. Το τεστ για τον κορωνοιό ήταν ήδη αρνητικό την 7η μέρα.

Δεν είναι σαφές εάν τα παιδιά μολύνθηκαν από κορωναιό πριν από τη γέννηση. Τα πρώτα τεστ πραγματοποιήθηκαν τη δεύτερη μέρα. Και τα 3 παιδιά γεννήθηκαν με καισαρική. Οι γιατροί αποκλείουν τη μόλυνση από το προσωπικό.

Πηγές:
Lancet Infectious Diseases , JAMA Pediatrics 2020

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας