Ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης προέβλεψε με ακρίβεια ποιοι ασθενείς προσφάτως μολυσμένοι με τον ιό της COVID-19 θα προχωρήσουν σε ανάπτυξη σοβαρής αναπνευστικής νόσου.

Η έρευνα διεξήχθη από τη Σχολή Ιατρικής του NYU Grossman και το Ινστιτούτο Μαθηματικών Επιστημών Courant στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με το Κεντρικό Νοσοκομείο Wenzhou και το Νοσοκομείο του Cangnan, στο Wenzhou της Κίνας.

Στις 30 Μαρτίου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Computers, Materials & Continua,  μελέτη η οποία αποκάλυψε τους καλύτερους δείκτες για την εξακρίβωση της μελλοντικής σοβαρότητας της νόσου.

"Ενώ η εργασία μένει να επικυρωθεί αποτελεί ένα άλλο εργαλείο για την πρόβλεψη των ασθενών που είναι πιο ευάλωτοι στον ιό, υποστηρικτικά της κλινικής εμπειρίας των ιατρών στη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων", λέει η Megan Coffee, του NYU Grossman School of Medicine.

"Ο στόχος μας ήταν να σχεδιάσουμε και να αναπτύξουμε ένα εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης - κυρίως προγνωστικές αναλύσεις - για να επισημάνουμε τη μελλοντική κλινική σοβαρότητα του κοροναϊού", λέει η Anasse Bari, του Ινστιτούτο Courant. "Ελπίζουμε ότι το εργαλείο, όταν αναπτυχθεί πλήρως, θα είναι χρήσιμο για τους γιατρούς, καθώς θα εκτιμούν ποιοι ασθενείς με μέτρια αρρώστια χρειάζονται πραγματικά νοσηλεία και ποιος μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια στο σπίτι του.

Τα δημογραφικά, εργαστηριακά και ακτινολογικά ευρήματα συλλέχθηκαν από 53 ασθενείς, που ήταν θετικοί στον ιό τον Ιανουάριο του 2020. Τα συμπτώματα ήταν συνήθως ήπια, συμπεριλαμβανομένου του βήχα, του πυρετού και των στομαχικών διαταραχών, ενώ σε μια μειοψηφία ασθενών αναπτύχθηκαν σοβαρά συμπτώματα σε μια εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας.

Ο στόχος της νέας μελέτης ήταν να προσδιοριστεί εάν οι τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ακριβή πρόβλεψη των ασθενών με τον ιό που θα αναπτύξουν Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS).

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές σχεδίασαν μοντέλα υπολογιστών που λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τα δεδομένα που τους τροφοδοτούνται.

Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης διαπίστωσε ότι οι αλλαγές σε τρία χαρακτηριστικά - τα επίπεδα του ηπατικού ενζύμου αμινοτρανσφεράση της αλανίνης (ALT), η αναφερθείσα μυαλγία και τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης - μπορούν να προβλέψουν για επακόλουθες, σοβαρές ασθένειες. Μαζί με άλλους παράγοντες, η ομάδα ανέφερε ότι ήταν σε θέση να προβλέψει τον κίνδυνο της ARDS με ακρίβεια έως και 80%.

Τα επίπεδα της ALT - τα οποία αυξάνονται δραματικά καθώς ασθένειες όπως η ηπατίτιδα βλάπτουν το συκώτι - ήταν μόνο λίγο υψηλότερα σε ασθενείς με COVID-19, λένε ερευνητές, αλλά εξακολουθούν να εμφανίζονται κατά κύριο λόγο στην πρόβλεψη της σοβαρότητας. Επιπλέον, η μυαλγία ήταν επίσης πιο συνηθισμένη και έχει συνδεθεί σε παλαιότερες έρευνες με υψηλότερη γενική φλεγμονή στο σώμα.

Τέλος, υψηλότερα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, συνδέθηκαν επίσης με κατοπινή αναπνευστική δυσφορία. Θα μπορούσε αυτό να εξηγηθεί από άλλους παράγοντες, όπως η μη αναφορά για κάπνισμα, το οποίο έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με αυξημένα επίπεδα αιμοσφαιρίνης; Από τους 33 ασθενείς στο κεντρικό νοσοκομείο του Wenzhou που ρωτήθηκαν για το καθεστώς καπνίσματος, οι δύο που δήλωσαν ότι καπνίζουν, ανέφεραν επίσης ότι είχαν σταματήσει.

Περιορισμοί της μελέτης, όπως λένε οι συγγραφείς, περιελάμβαναν το σχετικά μικρό σύνολο δεδομένων και την περιορισμένη κλινική σοβαρότητα της νόσου στον πληθυσμό που μελετήθηκε.

 

 

 
 
 
 

Πηγές:
NYU Langone Health / NYU School of Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα