Η νόσος COVID-19 προσβάλλει κοινωνίες στον πυρήνα τους, αφαιρεί ζωές και μέσα διαβίωσης, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των  Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, σημειώνοντας ότι η πιθανή  μακροχρόνια επίδραση στην παγκόσμια οικονομία και τις χώρες είναι “οικτρή ”.

Η νέα έκθεση, "Shared responsibility, global solidarity: Responding to the socio-economic impacts of COVID-19",  περιγράφει την ταχύτητα και την κλιμάκωση της πανδημίας, την ένταση των περιστατικών και τη διαταραχή που επιφέρει ο κορωνοιός στην οικονομία και την κοινωνία.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η  COVID-19 είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία που έχουμε αντιμετωπίσει μαζί, από τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών.

 Αυτή η παγκόσμια κρίση απαιτεί συντονισμένες, περιεκτικές και καινοτόμες πολιτικές από τις κυρίαρχες οικονομίες και μέγιστη οικονομική και τεχνική υποστήριξη για τους πιο φτωχούς και ευάλωτους ανθρώπους και χώρες

 Ο Γκουτέρες καλεί σε άμεση, συντονισμένη απόκριση των συστημάτων υγείας για την καταστολή της μετάδοσης και το τέλος της πανδημίας, που να αυξάνει την δυνατότητα για τεστ ιχνηλάτηση, καρανίνα και αγωγή, ενώ παράλληλα να κρατά ασφαλείς τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν, σε συνδυασμό με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και περιορισμού κυκλοφορίας.

Υπογράμμισε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να βοηθήσουν τις λιγότερο ανεπτυγμένες ή αλλιώς δυνητικά θα αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη της εξάπλωσης- σαν πυρκαγιά -της πανδημίας στο Νότο, με εκατομμύρια θανάτους και προοπτική επανεμφάνισης της νόσου εκεί όπου προηγουμένως είχε υποχωρήσει.

Δήλωσε επίσης ότι η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να είναι προτεραιότητα. Τα Ηνωμένα έθνη είναι πλήρως κινητοποιημένα  και δημιουργούν νέο ‘’Trust Fund for COVID19 Response and Recovery’’ για να ανταποκριθούμε στην επείγουσα ανάγκη και να υπάρξει ανάκαμψη από το κοινωνικο-οικονομικό σοκ.

Τόνισε την ανάγκη αλληλεγγύης στον πλανήτη.

Σύμφωνα με το  UN International Labour Organization (ILO), 5 έως 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν και ο πληθυσμός θα χάσει five to από 860 δισ. δολάρια έως 3.4 τρισ. σε εισόδημα

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD