Η Mallinckrodt και η Novoteris έλαβαν πράσινο φως από την Health Canada για να ξεκινήσουν μια πιλοτική μελέτη ενός εισπνεόμενου σκευάσματος μονοξειδίου του αζώτου (NO) ως πιθανή θεραπεία για κορωνοϊό.

Η μελέτη θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις της Coastal Health Authority του Βανκούβερ και θα δοκιμάσει μια μορφή υψηλής συγκέντρωσης NO που ονομάζεται Thiolanox σε ασθενείς μέσω μιας εξειδικευμένης συσκευής χορήγησης.

Το ΝΟ μπορεί να έχει άμεση αντι-ιική δράση έναντι του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί  COVID-19, ενώ θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές που εμφανίζονται στους πνεύμονες των ανθρώπων που αρρωσταίνουν σοβαρά μετά τη λοίμωξη, βελτιώνοντας την οξυγόνωση των πνευμόνων και την πνευμονική αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με την Mallinckrodt.

Το εισπνεόμενο ΝΟ έχει ήδη δοκιμαστεί σε παιδιά και ενήλικες με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), έναν τύπο αναπνευστικής ανεπάρκειας που χαρακτηρίζεται από ταχεία και εκτεταμένη φλεγμονή στους πνεύμονες.

Βεβαίως, οι μελέτες αυτές απέδωσαν μικτά αποτελέσματα. Από την μία πλευρά το εισπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου έδειξε ότι η δόση του είναι εξαρτώμενη από την αύξηση στην οξυγόνωση του αίματος και τη μειωμένη πίεση στην πνευμονική αρτηρία, ενώ σε μία άλλη μέλετη βελτιώθηκε ο αριθμός των ημερών που οι ασθενείς με ARDS έζησαν ή δεν χρειάζονταν αναπνευστήρα.

Οξυγόνωση

Ωστόσο, υπήρξε και μια μικρή δοκιμή σε ασθενείς με SARS-CoV η οποία επίσης έδειξε ότι η θεραπεία βελτίωσε την οξυγόνωση του αίματος και μείωσε την ανάγκη για οξυγόνο και αναπνευστήρα.

Η καναδική πιλοτική μελέτη θα χρησιμοποιήσει υψηλότερη συγκέντρωση NO από ό, τι στις προηγούμενες δοκιμές και θα αναπτύξει επίσης μια μηχανή χορήγησης - τη συσκευή χορήγησης εισπνεόμενου μονοξειδίου του αζώτου (INODD) - ειδικά σχεδιασμένη για την παροχή του Thiolanox σε κλινικές δοκιμές.

Οι Novoteris και Mallinckrodt δοκιμάζουν επίσης το σύστημα ΝΟ σε ασθένειες που είναι ανθεκτικές σε βακτηριακές και μυκητιακές λοιμώξεις των πνευμόνων, στην κυστική ίνωση και λοιμώξεις από μη φυματιώδη μυκοβακτήρια, με βάση την προϋπόθεση ότι το αέριο ΝΟ έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Εν τω μεταξύ, η Mallinckrodt κατέθεσε στον FDA αίτημα έγκρισης για την έναρξη δοκιμών του ήδη κυκλοφορούντος προϊόντος INOmax NO σε ασθενείς με COVID-19.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]