Την Πέμπτη 2/4 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία  η εθελοντική αιμοδοσία που οργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Αιμοδοσία Αρεταίειου Νοσοκομείου) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αίματος (Ε.ΚΕ.Α) και το σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών το "Αιμοπετάλιο".

Για τη διασφάλιση της υγείας των αιμοδοτών η συμμετοχή ήταν ελεγχόμενη. Όμως κατανοώντας την πάγια ανάγκη για αίμα προγραμματίζεται επανάληψη της Αιμοδοσίας σε ένα μήνα. Θα υπάρξει ειδική ενημέρωση.

Παράλληλα, οι Πρυτανικές Αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμβάλλοντας στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διάδοσης της νόσου COVID-19, έλαβαν μέριμνα για την υποστήριξη σε πρώτη φάση των παρακάτω Κλινικών της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., που είναι εγκατεστημένες σε Νοσοκομεία αναφοράς για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (COVID-19), καθώς και του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, αποστέλλοντας, μεταξύ άλλων ενεργειών, υλικό προστασίας από τη νόσο που περιλάμβανε αντισηπτικά των 250ml, γάντια, χειρουργικές μάσκες, μάσκες P2 (πρόκειται για μάσκες με φίλτρο υψηλής προστασίας από στερεά και υγρά σωματίδια, σύμφωνα με την κατηγορία προστασίας EN FFP2), καθώς και χειροπετσέτες μίας χρήσης, ως εξής:

Α’ Πνευμονολογική Κλινική.

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Α’  Πνευμονολογικής Κλινικής (Νοσοκομείο Σωτηρία).

Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας (Νοσοκομείο Ευαγγελισμός).

Β’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας (Νοσοκομείο Αττικόν)  και

Εργαστήριο  Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας.

Η προμήθεια και διανομή του υλικού πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΑΔΠΠΑ), ενώ η δαπάνη καλύφθηκε από την ΕΑΔΠΠΑ και από χορηγίες από τις εταιρείες ΒΙΑΝΕΞ και BBD ΝΙΚ. ΛΑΪΝΙΩΤΗΣ, τις οποίες και ευχαριστούμε.

Επιπρόσθετα στη Θεραπευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών έγινε δωρεά χειρουργικών μασκών από την εταιρεία ΕΛΠΕΝ, την οποία και ευχαριστούμε.

Οι ενέργειες των Πρυτανικών Αρχών για περαιτέρω ενίσχυση των Κλινικών και των Εργαστηρίων για την αντιμετώπιση της διάδοσης της νόσου COVID-19 συνεχίζονται και αποσκοπούν στην κάλυψη όλων των τομέων των έκτακτων αναγκών.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ήδη ανακοινώθηκε προκειμένου να ενισχυθεί και επιταχυνθεί το σημαντικό διαγνωστικό έργο του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με την πραγματοποίηση εργαστηριακής διερεύνησης SARS-Cov-2 (COVID-19) χρηματοδοτείται η προμήθεια ενός Θερμικού Κυκλοποιητή Πραγματικού Χρόνου (Real Time PCR Cycler) με κεφαλή 384 θέσεων. Το συνολικό ποσό για την προμήθεια του συγκεκριμένου οργάνου ανέρχεται σε 60.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη υποστήριξης των Κλινικών Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, που είναι εγκατεστημένες σε Νοσοκομεία αναφοράς για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (COVID-19), όπως αυτά έχουν οριστεί από το Υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε η δημιουργία έργου στον ΕΛΚΕ για την κάλυψη δαπάνης απασχόλησης τριών (3) ακαδημαϊκών Υποτρόφων για ένα (1) έτος, στις παρακάτω Πανεπιστημιακές Κλινικές: Α’ Πνευμονολογική Κλινική – Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Νοσοκομείο Σωτηρία), Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας (Νοσοκομείο Ευαγγελισμός),Β’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας (Νοσοκομείο Αττικόν). Η ετήσια μικτή αμοιβή του κάθε ακαδημαϊκού υποτρόφου θα ανέρχεται στο ποσό των 25.000 ευρώ.

Ακόμα, για την επιστημονική υποστήριξη των Καθηγητών Λοιμωξιολόγων αποφασίστηκε η κάλυψη δαπάνης απασχόλησης ενός ακαδημαϊκού υποτρόφου για τους επόμενους  9 μήνες.  Παράλληλα, αποφασίστηκε η κάλυψη ενός ακαδημαϊκού υποτρόφου για τους επόμενους 9 μήνες για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής. Η διάρκεια χρηματοδότησης τους μπορεί να αυξηθεί σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα