"Προτίμηση" στις παραγωγικές ηλικίες 40 έως 64 ετών, δείχνει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από την πλέον πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που παρατίθεται πιο κάτω, σχεδόν τα μισά κρούσματα (45,4%) ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Πρόκειται για 686 άτομα σε ένα σύνολο 1.512 κρουσμάτων, των οποίων είναι γνωστές οι ηλικίες. 

Αξιοσημείωτη είναι η επίπτωση της COVID-19 και σε νέα άτομα, ηλικίας 18 έως 39 ετών. Πρόκειται για τη δεύτερη σε συχνότητα προσβολής ηλικιακή ομάδα, με 463 επιβεβαιωμένα κρούσματα (30,6% του συνόλου) και έναν θάνατο.

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα στις ηλικίες άνω των 65 ετών, στις οποίες καταγράφεται ένα στα πέντε κρούσματα (320 άτομα), αλλά περισσότερες από τις μισές διασωληνώσεις και επτά στους δέκα θανάτους.

Φαίνεται, δηλαδή, ξεκάθαρα πως οι πιο ηλικιωμένοι Έλληνες υφίστανται τις πιο σοβαρές επιπτώσεις από τον SARS-COV 2.

Με το 21,2% των κρουσμάτων, οι άνω των 65 ετών εμφανίζουν το 69,5% των θανάτων (41 άτομα από τα 59 που έχουν συνολικά χάσει τη ζωή τους) και το 56,5% των διασωληνώσεων σε μονάδα εντατικής θεραπείας (52 από τα 92 του συνόλου).

Μικρότερη είναι η επίπτωση της νόσου σε νέα άτομα, ηλικίας κάτω των 17 ετών, τα οποία, ωστόσο, δεν είναι απρόσβλητα από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, 43 νέοι έχουν λοίμωξη από τον ιό (2,8% στο σύνολο) και ευτυχώς κανένας δεν έχει διασωληνωθεί ή χάσει τη ζωή του.

Από τα παραπάνω, προκύπτει πως η μέση ηλικία των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 95 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 71 έτη (εύρος 39 έως 93 ετών).

 Ηλικιακή κατανομή εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

Εξετάσεις

Μία κρίσιμη παράμετρος, από την οποία θα κριθεί η επόμενη μέρα της επιδημίας, είναι ο αριθμός των τεστ κατά του κορωνοϊού.

Από την 1η Ιανουαρίου έως την Παρασκευή, έχουν διενεργηθεί στα εργαστήρια αναφοράς 22.437 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 1.524 (6.8%) βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου