Η εξάπλωση της Covid-19 μετριέται συχνά με το πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί και πόσοι έχουν πεθάνει. Το πρώτο μέτρο όμως είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Ορισμένοι φορείς δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα και οι περισσότερες χώρες δεν κάνουν τεστ σε ανθρώπους που φαίνονται υγιείς.

Επειδή τα δεδομένα για τις μολύνσεις είναι αναξιόπιστα, οι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί στους θανάτους. Ωστόσο, νέα στατιστικά στοιχεία υποδηλώνουν πως τα τρέχοντα νούμερα θνησιμότητας μπορεί επίσης να υποβαθμίζουν τη ζημιά, σύμφωνα με τον Economist.

Όπως αναφέρει, ο επίσημος αριθμός των θανάτων για τον Covid-19 μπορεί να εξαιρεί τους ανθρώπους που πέθαναν πριν ελεγχθούν. Αγνοούν επίσης τους ανθρώπους που υπέκυψαν από άλλες αιτίες, ίσως επειδή τα νοσοκομεία δεν είχαν χώρο να τους νοσηλεύσουν. Η τελευταία αυτή ομάδα ήταν μεγάλη σε άλλες περιπτώσεις καταστροφών. Για παράδειγμα, όταν ο Τυφώνας Μαρία έπληξε το Πουέρτο Ρίκο το 2017, η Αμερική κατέγραψε μόνο 64 θανάτους. Μελέτη αργότερα βρήκε πως ο αριθμός των θανάτων ήταν κοντά στους 3.000, πολλοί από τους οποίους προέκυψαν στα νοσοκομεία που δεν είχαν ρεύμα.

Μια τέτοια ανάλυση δεν είναι ακόμα εφικτή για τα κράτη που μάχονται κατά της Covid-19. Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που ο συνολικός ρυθμός της θνησιμότητας (όπως αυτή υπολογίζεται από την ερευνητική ομάδα Euromomo) είχε εκτιναχθεί μέχρι τις 20 Μαρτίου, είναι η Ιταλία. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε μια ομάδα πόλεων. Δυστυχώς, η Ιταλία δεν αναλύει τους θανάτους ανά πόλη, αποκλείοντας έτσι μια σύγκριση μεταξύ των θανάτων λόγω Covid-19 και των συνολικών θανάτων στην ίδια περιοχή.

Δεδομένα

Ωστόσο, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί έχουν καταλήξει σε δικούς τους αριθμούς. Η εφημερίδα L’ Eco di Bergamo, βρήκε δεδομένα από 82 σημεία στην επαρχία Bergamo της Ιταλίας. Τον Μάρτιο στις τοποθεσίες αυτές είχαν σημειωθεί 2.420 περισσότεροι θάνατοι απ’ ότι τον Μάρτιο του 2019. 

Μόλις 1.140, λιγότερο από το ήμισυ της αύξησης, αποδίδονται στον Covid-19. "Τα δεδομένα είναι η κορυφή του παγόβουνου", σχολίασε στην L’ Eco ο δήμαρχο της πρωτεύουσας του Bergamo, Giorgio Gori. "Πολλά θύματα δεν περιλαμβάνονται στις εκθέσεις διότι πεθαίνουν στα σπίτια τους".

Συγκρίσιμα στοιχεία μπορούν να βρεθούν σε όλη την Ευρώπη. Στην Ισπανία, η εφημερίδα El País έχει δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα μελέτης του κρατικού κέντρου έρευνας υγείας, που δείχνει ότι οι «επιπλέον» θάνατοι στην περιοχή Castile-La Mancha ήταν διπλάσιοι από τον αριθμό που αποδίδεται στην Covid-19. Ο Γάλλος δημοσιογράφος Jean-Marc Manach βρήκε παρόμοια διαφορά στην περιοχή Haut-Rhin.

Επικαιροποίηση

Αυτές οι διαφορές μπορεί να συρρικνωθούν με την πάροδο του χρόνου. Η επίσημη καταμέτρηση των θανάτων από Covid-19 μπορεί να επικαιροποιηθεί και να περιλαμβάνει ανθρώπους από έχουν ήδη πεθάνει, διότι η επιβεβαίωση της αιτίας καμιά φορά χρειάζεται αρκετές ημέρες για να γίνει.

Ο αριθμός των θανάτων από άλλες αιτίες μπορεί να μειωθεί σύντομα: τα lockdown μπορεί να μειώσουν τα ατυχήματα και τη βία, και πολλά ευάλωτα θύματα της Covid-19 ήταν ήδη πιθανό να πεθάνουν από άλλες αιτίες. Και τα δεδομένα για τη θνησιμότητα είναι πιο ηχηρά σε μικρότερες περιοχές, ιδιαίτερα αυτές που έχουν πληγεί σκληρά και μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικά ολόκληρων χωρών.

Ωστόσο, η επίσημη καταμέτρηση της Covid-19 πάντα θα φαίνεται υπερβολικά χαμηλή σε περιοχές όπως η Nembro, μια πόλη 11.000 κατοίκων του Bergamo. Τον Μάρτιο πέθαναν 152 άνθρωποι και μόνο οι 39 από τους θανάτους αυτούς έχουν μέχρι στιγμής αποδοθεί στον ιό.

"Σχεδόν όλοι οι ηλικιωμένοι έχουν κολλήσει", λέει ο ερευνητής Luca Foresti. "Και ως εκ τούτου πέθαναν, πολλοί".

Πηγές:
Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]