Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η πανδημία αποτελεί απειλή, όχι μόνο για τη δημόσια υγεία αλλά και για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Ο Γκουτέρες έκανε αυτή τη δήλωση την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πανδημία.

Δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ότι η πανδημία είναι η μάχη μιας γενιάς, ο στόχος του ΟΗΕ, και η πιο βαριά δοκιμασία που έχει αντιμετωπίσει ο πλανήτης από το 1945.

Πρόσθεσε ότι ο ιός απειλεί τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των κοινωνικών αναταραχών και της βίας, κάτι που θα υπέσκαπτε σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα καταπολέμησης της νόσου.

Εμποδίζει επίλυση συγκρούσεων, αυξάνει σημαντικά θέματα σε εύθραυστες κοινωνίες, διαβρώνει την εμπιστοσύνη σε θεσμούς και επιδεινώνει προκλήσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε, ότι η δέσμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό των συνεπειών στην ειρήνη και ασφάλεια από την πανδημία  COVID-19. Σημάδι ενότητας και απόφαση για δράση από το Συμβούλιο θα μετρούσε πολύ σε αυτούς τους αγχωτικούς καιρούς.

Μετά τη συνεδρίαση, το Συμβούλιο Ασφαλείας δημοσίευσε την πρώτη του ανακοίνωση για την πανδημία, εκφράζοντας στήριξη σε όλες τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα όσον αφορά την πιθανή επίπτωση της πανδημίας σε χώρες με συγκρούσεις και επανέλαβε την ανάγκη για ενότητα και αλληλεγγύη με όλους όσους επηρεάζονται.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΕΔΗΝ: Απέτυχαν τα απογευματινά χειρουργεία - ΟΕΝΓΕ: Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ
Η Check Point Software παρέχει προηγμένη κυβερνοασφάλεια στην Tuttnauer, ενισχύοντας τις ιατρικές συσκευές της
Παραχώρηση 150 στρεμμάτων για ανέγερση νέου ογκολογικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης