Καθηγήτρια της Οξφόρδης ισχυρίζεται ότι ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που προκαλεί την Covid-19 θα μπορούσε να είναι έτοιμο το φθινόπωρο.

Η Sarah Gilbert καθηγήτρια εμβολιολογίας στο  University of Oxford είναι επικεφαλής ομάδας ερευνητών που προσπαθούν να ανακαλύψουν εμβόλιο για τον κορωνοιό.

Όπως δήλωσε στους Times, είναι πεπεισμένη κατά 80% ότι το εμβόλιο που αναπτύσσεται από την ομάδα της θα είναι πετυχημένο όσον αφορά την προστασία των ανθρώπων από τη νόσο. Δήλωσε ότι πιστεύει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι θα δρα το εμβόλιο με βάση άλλα πράγματα που έχουν κάνει με αυτού του είδους τα εμβόλια. Κάθε εβδομάδα που περνά έχουν περισσότερα στοιχεία να εξετάσουν, δήλωσε.

Οι περισσότεροι ειδικοί έχουν δηλώσει ότι ένα εμβόλιο θα χρειαζόταν μέχρι 18 μήνες για να αναπτυχθεί και να διατεθεί παγκοσμίως, αλλά η Gilbert θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία κλινικής δοκιμής αφήνοντας εθελοντές να μολυνθούν φυσικά, το γρηγορότερο.

Δήλωσε ότι εθελοντές από μέρη στα οποία δεν έχουν επιβληθεί μέτρα  lockdown θα παρείχαν πιο αποτελεσματικά αποτελέσματα.

Αν ένα από αυτά τα μέρη αποδειχτεί ότι έχει υψηλό ποσοστό μετάδοσης του ιού τότε θα έχουμε πολύ γρήγορα τα στοιχεία αποτελεσματικότητας -αυτή είναι μια στρατηγική μείωσης του χρονικού διαστήματος που απαιτείται.

Η ανάπτυξη εμβολίου περίπου τον Σεπτέμβριο είναι πιθανή αν όλα πάνε τέλεια, πρόσθεσε η Gilbert, αλλά προειδοποίησε ότι κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό.

Πηγές:
Independent.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις πως η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση