Πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα στη μάχη κατά της σοβαρής λοίμωξης από κορωνοϊό, δείχνουν τα πρώιμα αποτελέσματα κλινικών μελετών, που γίνονται στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Από τα πρώτα στοιχεία που διέρρευσαν, προκύπτει ταχεία ανάρρωση από πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα για σχεδόν όλους τους ασθενείς που συμμετείχαν.

Το εύρημα οδήγησε σε άνοδο άνω του 16% τις μετοχές της Gilead Sciences στις μετασυνεδριακές συναλλαγές της Πέμπτης, καθώς διέρρευσαν λεπτομέρειες γα την κλινική δοκιμή του αντιϊκού φαρμάκου της εταιρείας, το Remdesivir.

Η είδηση προκάλεσε και έκρηξη στα futures της Wall Street που δείχνουν άνοδο σχεδόν 800 μονάδων για τον Dow Jones.

"Τα καλύτερα νέα είναι ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς μας έχουν πάρει εξιτήριο, κάτι που είναι εξαιρετικό. Χάσαμε μόνο δύο από τους ασθενείς μας", σημειώνει η ειδική στις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Kathleen Mullane, σύμφωνα με το STAT News.

"Τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν προσφέρουν την στατιστική ισχύ που είναι απαραίτητη για να καθοριστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του remdesivir ως θεραπεία της Covid-19", ανακοινώθηκε από τη Gilead.

"Περιμένουμε τα στοιχεία από τη "φάση 3" των κλινικών μελετών στους ασθενείς που έχουν νοσήσει βαριά, να είναι διαθέσιμα στα τέλη του μήνα, ενώ επιπλέον δεδομένα από άλλες μελέτες θα είναι διαθέσιμα τον Μάιο".

To Πανεπιστήμιο του Σικάγο έκανε δύο κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου σε 125 ασθενείς, εκ των οποίων οι 113 ήταν σοβαρά άρρωστοι. Η εταιρεία σκοπεύει να βάλει στις δοκιμές της 4.000 άτομα.

Σύμφωνα με το statnews, στην κλινική δοκιμή του παρατηρείται ταχεία ανάρρωση από τον πυρετό και τα αναπνευστικά συμπτώματα, με σχεδόν όλους τους ασθενείς να παίρνουν εξιτήριο σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα προέρχονται από ένα μόνο νοσοκομείο που συμμετέχει στην κλινική δοκιμή του φαρμάκου.

Ενθαρρυμένη

Η Mullane ενώ εμφανίζεται ενθαρρυμένη από τα αποτελέσματα ξεκαθαρίζει ότι δεν πρέπει να αντλούμε υπερβολικά συμπεράσματα. "Είναι πάντα δύσκολο", είπε, εξαιτίας του ότι η δοκιμή δεν περιλαμβάνει μια ομάδα για σύγκριση.

"Σίγουρα, όμως, όταν ξεκινούμε το φάρμακο ο πυρετός υποχωρεί", είπε. "Ο πυρετός δεν είναι τώρα προαπαιτούμενο για να δοκιμαστεί σε ασθενείς, βλέπουμε πάντως ότι όταν οι ασθενείς έρχονται με υψηλό πυρετό αυτός μειώνεται αρκετά γρήγορα.

Βλέπουμε ανθρώπους να βγαίνουν από τους αναπνευστήρες μια μέρα αφότου αρχίσαμε τη θεραπεία. Ετσι, σε αυτό το πλαίσιο συνολικά οι ασθενείς μας τα έχουν πάει πολύ καλά".

ΠΗΓΗ: Euro2day