Σε αυτήν την κρίση δημόσιας υγείας εκτός από τις απώλειες χιλιάδων ανθρωπίνων ζωών και την τεράστια οικονομική καταστροφή δυστυχώς πρέπει να προσθέσουμε και το κόστος σε επίπεδο δημοκρατικών ελευθεριών, το οποίο ενδεχομένως, αρχίζοντας από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν και διευρύνθηκαν   να είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Η επόμενη ημέρα προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολη για κάθε έκφανση της ζωής των πολιτών. Από την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση έως την κοινωνική τους ενδυνάμωση και την εγγύηση των προσωπικών τους δικαιωμάτων σε μία δημοκρατία περισσότερο ευάλωτη από ποτέ.

Φανταστείτε ότι έχετε διαγνωστεί με Covid-19. Οι υπάλληλοι της υγειονομικής περίθαλψης ζητούν να εντοπίσετε ανθρώπους με τους οποίους υπήρξε στενή επαφή. Σε αυτή την περίπτωση, οι πρώτοι άνθρωποι που έρχονται στο νου είναι η οικογένεια και οι συνάδελφοι. Αλλά τι γίνεται με τη γυναίκα που βρέθηκε  κατά τύχη μπροστά σας την περασμένη εβδομάδα στο φαρμακείο ή τον άνδρα που συσκευάζει τα τρόφιμά μας στο παντοπωλείο που επισκεφτήκατε; Ή με τους υπόλοιπους ξένους που μπορεί να έχετε πλησιάσει τις τελευταίες 14 ημέρες;

Μια ομάδα με επικεφαλής τους ερευνητές του Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης και συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων από πολλά ιδρύματα ανέπτυξε ένα σύστημα που αυξάνει  την χειρωνακτική  ιχνηλάτηση των επαφών από τους εργαζόμενους της δημόσιας υγείας, με παράλληλη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων όλων των ατόμων. Το σύστημα βασίζεται σε σήματα Bluetooth μικρής εμβέλειας που εκπέμπονται από τα smartphones των ανθρώπων. Τα σήματα αυτά αποτελούν τυχαίες σειρές αριθμών, και παράγουν ένα χαρακτηριστικό ήχο σαν τιτίβισμα, όταν πλησιάζουν άλλα smartphones ανθρώπων.

Επαφή

Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται με ταυτόχρονη διατήρηση της ιδιωτικής ζωής των ατόμων που είναι θετικά στο Covid-19 και εκείνων που επιθυμούν να ελέγξουν αν έχουν έρθει σε επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

Αυτή η προσέγγιση στον ιδιωτικό, αυτοματοποιημένο εντοπισμό επαφών θα είναι διαθέσιμη με διάφορους τρόπους, μέσω της προσπάθειας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής που ξεκίνησε στο MIT σε απάντηση στο Covid-19 και ονομάζεται SafePaths. Το σύνολο εφαρμογών για κινητά βρίσκεται υπό εξέλιξη από μια ομάδα με επικεφαλής τον Ramesh Raskar του MIT Media Lab.

 

Πηγές:
ΜΙΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ