Το 7,3% των θανάτων από CoViD-19 και το 24,9% των νοσηλειών σε εντατικές μονάδες αφορούν ασθενείς που δεν είχαν υποκείμενο νόσημα. 

Στον αντίποδα, καρδιολογικά, αναπνευστικά, διαβήτης και χρόνια νευρολογικά υποκείμενα νοσήματα, συνδέονται με τους περισσότερους θανάτους. 

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την έκθεση κινδύνου για τον κορωνοϊό, που εξέδωσε χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων (ECDC) και η οποία παρατίθεται πιο κάτω.

Τα στοιχεία προέρχονται από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν πως η σχέση ανδρών - γυναικών με λοίμωξη από κορωνοϊό είναι 2,7 προς 1. 

Από τον σχετικό πίνακα που συνέθεσαν προκύπτει το συμπέρασμα πως άτομα χωρίς υποκείμενο νόσημα συμμετέχουν με πολύ υψηλά ποσοστά σε όλες τις εκδοχές της νόσου: το 79% δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, το 34,3% νοσηλεύτηκαν με ήπια μορφή της νόσου, το 24,9% ήταν σοβαρά περιστατικά και 7,3% έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Οι περισσότεροι θάνατοι (19,4%) καταγράφονται στον πληθυσμό των ατόμων με καρδιολογικά νοσήματα, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτά η υπέρταση. 

Ακολουθούν άτομα με υποκείμενο χρόνιο αναπνευστικό νόσημα (16,5%) στο οποίο δεν υπολογίζεται το άσθμα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη (14,8%), υπερτασικοί (11,6%), άτομα με νευρομυϊκά και χρόνια νευρολογικά προβλήματα (10,6%) και ασθενείς με νεφρολογικά νοσήματα (9,5%).

Η μέση ηλικία των ασθενών που κατέληξαν από σοβαρές επιπλοκές της λοίμωξης ήταν τα 82 έτη (από 75 έως 88) και στους ασθενείς που χρειάστηκαν εντατική θεραπεία ήταν τα 63 έτη (52 έως 72 ετών).

Υποκείμενα νοσήματα σε ασθενείς με CoViD-19

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Eκτη ένδειξη για το Dupilumab στις ΗΠΑ
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς
Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση λιπώδους νόσου του ήπατος