Ο αριθμός των απωλειών από τον κορωνοϊό μπορεί να είναι σχεδόν 60% υψηλότερος απ’ όσο καταγράφεται στις επίσημες στατιστικές, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times για το σύνολο των θανάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε 14 χώρες.

Οι στατιστικές δείχνει 122.000 θανάτους πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα στα συγκεκριμένα κράτη και στη συγκεκριμένη διάρκεια, αριθμός σημαντικά υψηλότερος από τις 77.000 που έχουν επίσημα καταγραφεί ως απώλειες από την Covid-19.

Σύμφωνα με την έρευνα, αν αυτή η εικόνα αναλογεί στο σύνολο του πλανήτη, τότε οι συνολικοί θάνατοι από την Covid-19 μπορεί να φτάνουν τις 318.000, αντί 201.000 που είναι η επίσημη καταμέτρηση.

Οι FΤ συνέκριναν τους θανάτους από όλες τις αιτίες τις εβδομάδες του lockdown από τον Μάρτιο έως και τον Απρίλιο του 2020 έναντι του μέσου όρου 2015-2019 για το ίδιο διάστημα. Το σύνολο των 122.000 συνιστά αύξηση 50% στην θνησιμότητα έναντι του ιστορικού μέσου όρου των 14 χωρών.

Σε όλες τις χώρες που εξετάστηκαν, εκτός της Δανίας, οι επιπλέον θάνατοι υπερβαίνουν κατά πολύ την επίσημη καταμέτρηση των κρατών για τον κορωνοϊό. Η τελευταία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον αποτελεσματικό έλεγχο μέσω των τεστ που κάνει κάθε χώρα.

Κάποια κράτη, όπως η Κίνα, ήδη αναθεώρησαν τα στοιχεία τους για απώλειες από την ασθένεια. Σύμφωνα με την ανάλυση των FT, οι συνολικοί θάνατοι αυξήθηκαν κατά 60% στο Βέλγιο, 51% στην Ισπανία, 42% στην Ολλανδία και 34% στη Γαλλία κατά την περίοδο της πανδημίας, έναντι της ίδιας περιόδου τα προηγούμενα χρόνια.

Κάποιοι από αυτούς μπορεί να οφείλονται σε άλλους λόγους, καθώς οι άνθρωποι αποφεύγουν τα νοσοκομεία. Όπως η θνησιμότητα έχει αυξηθεί πολύ σε χώρες που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία, κάτι που υπονοεί ότι υπάρχει διασύνδεση με την Covid-19 αντί απλά με συνέπειες του lockdown.

Οι επιπλέον θάνατοι καταγράφονται κυρίως σε αστικές περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα του κορωνοϊού και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν πνίξει τα συστήματα καταγραφής, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες. Στην επαρχία Guayas του Εκουαδόρ γίνεται επίσημα λόγος για 245 θανάτος από την Covid-19 μεταξύ 1 Μαρτίου και 15 Απριλίου, αλλά οι συνολικοί θάνατοι είναι 10.200 περισσότεροι απ’ όσο προηγούμενα χρόνια, αύξηση 350%.

Στην επαρχία της Λομβαρδίας στη Βόρεια Ιταλία, καταγράφονται 13.000 περισσότεροι θάνατοι ή 155% πιο πολλοί από τον ιστορικό μέσο όρο, τη στιγμή που επίσημα μόνο 4.348 αποδίδονται στην Covid-19.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μυοκαρδίτιδα από παρβοϊό: Τα συμπτώματα που χτυπούν καμπανάκι
Υπέρταση: "Ευθύνεται" για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως
Μόλις 7 νευροψυχιατρικά φάρμακα έχουν εγκριθεί παγκοσμίως από το 2015