Την αύξηση των διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης

Κατά την εξειδίκευση των μέτρων εξόδου από το lockdown, ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε πως θα εφαρμοστούν οι προτάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για εξετάσεις στο υγειονομικό προσωπικό και σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στο σχέδιο "Γέφυρα Ασφάλειας" (παρατίθεται πιο κάτω) προβλέπεονται 38.000 μοριακά τεστ την εβδομάδα και 110.000 έλεγχοι αντισωμάτων τον μήνα σε επαγγελματίες Υγείας.

Προβλέπονται, επίσης, 15.000 τεστ τον μήνα σε στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 15.000 τεστ τον μήνα σε εστίες υπερμετάδοσης.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά (παρουσίαση πιο κάτω) τις παρεμβάσεις στην Υγεία, ο υφυπουργός επισήμανε τα εξής:

Τα νοσοκομεία Αναφοράς κορονοϊού συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Οι ΜΕΘ COVID παραμένουν σε ετοιμότητα.

Τα νοσοκομεία Παμμακάριστος, Αγ. Βαρβάρα και ΝΙΜΤΣ, παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για ασθενείς με κορονοϊό.

Τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά, από την ερχόμενη Δευτέρα, στην κανονική λειτουργία τους, με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων.

Σε κάθε νοσοκομείο της χώρας, ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για κορωνοϊό.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μονάδες αποκλειστικά για COVID.

Συνεχίζεται η υλοποίηση του σχεδίου επέκτασης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με τη λειτουργία νέων κλινών.

Δημιουργείται ταυτόχρονα, στρατηγικό απόθεμα υλικών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες, λόγω αύξησης κρουσμάτων, την επόμενη περίοδο.

Αξιοποιούνται οι δωρεές ιδιωτών, μεγάλων δωρητών, φορέων και οργανισμών. Προμηθευόμαστε απαραίτητα υλικά, εκσυγχρονίζονται οι υποδομές, αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός. Οι δωρεές έχουν πλησιάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ενισχύεται σε ανθρώπινο δυναμικό το ΕΣΥ: 3.748 άτομα υπηρετούν ήδη στο ΕΣΥ, πολύ περισσότερα από τις 2.000 προσλήψεις που αρχικά είχαν προβλεφθεί.

Αυξήθηκε κατά 145 εκατομμύρια ευρώ η χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η χρηματοδότηση αυτή θα συνεχιστεί.

Οι νέες υπηρεσίες που ξεκίνησαν την περίοδο της πανδημίας, συνεχίζουν να παρέχονται (λειτουργία γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης).

Είπε πως είναι ενθαρρυντικό γεγονός η μαζική συμμετοχή συμπολιτών μας, άνω των 10000, στην πλατφόρμα εθελοντισμού που δημιουργήθηκε για την πανδημία. Η πλατφόρμα αυτή παραμένει ενεργή.

Τεστ

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, αυξάνεται η παραγωγική δυνατότητα διεξαγωγής μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του κορωνοϊού.

Θα καλυφθούν οι ανάγκες για διεξαγωγή τεστ, σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που έχει θέσει η Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων, όπως για παράδειγμα, τη διενέργεια ελέγχου στο προσωπικό των υπηρεσιών υγείας και σε πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου για νόσηση.

Η Επιτροπή Ειδικών, η ειδική Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας θα συνεχίζει κανονικά τις συνεδριάσεις της.

Η επιδημιολογική επιτήρηση του νέου κορονοϊού παραμένει αναγκαία. Και συνεχίζεται. Τα αποτελέσματα της θα αποτελέσουν το γνώμονα στη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων.

Επιπλέον, Έλληνες ερευνητές και ελληνικά ερευνητικά κέντρα συνεχίζουν να συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες και έρευνες για τη θεραπεία της νόσου.

Τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς, ενώ τα ταχεία τεστ (rapid tests) ανίχνευσης του ιού αυτή τη στιγμή αξιολογούνται.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης