To πράσινο φως έδωσε ο FDA στην εταιρεία  Moderna  να προχωρήσει σε κλινική δοκιμή φάσης 2 για ένα εμβόλιο που έχει αναπτύξει κατά του κορωνοϊού.

Η Moderna σκοπεύει να ξεκινήσει την κλινική δοκιμή φάσης 2 με 600 συμμετέχοντες ενώ ολοκληρώνει τα σχέδιά της για δοκιμή φάσης 3 αυτό το καλοκαίρι.

?Επιταχύνουμε την αύξηση της παραγωγής και η συνεργασία μας με τη Lonza μας δίνει τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε και να διανείμουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις εμβολίου mRNA-1273, εάν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό”, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel. Η εταιρεία ελπίζει να ξεκινήσει μια δοκιμή φάσης 3 στις αρχές του καλοκαιριού και εφόσον εγκριθεί το εμβόλιο μπορεί να πουληθεί το 2021.

Η εταιρεία ανέφερε ότι αναμένει «να πραγματοποιήσει σημαντικά έξοδα φέτος» που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την παραγωγή του πιθανού εμβολίου της. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αναμένει «στενή αντιστοίχιση δαπανών και αποζημιώσεων για αυτά τα έξοδα» από την Αρχή Βιοϊατρικής Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης (ΒΑRDA).

Η BARDA, η οποία είναι τμήμα του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, διέθεσε τον περασμένο μήνα  στη Moderna χρηματοδότηση έως και 483 εκατομμύρια δολάρια για να επιταχύνει την ανάπτυξη του υποψηφίου εμβολίου κατά της Covid-19.

Την περασμένη εβδομάδα, η Moderna  ανακοίνωσε μια δεκαετή συνεργασία  με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία  Lonza  για την επιτάχυνση της παραγωγής του πειραματικού εμβολίου. Η Bancel είπε στο CNBC εκείνη την εποχή, ότι η εταιρεία ελπίζει να αρχίσει να παρασκευάζει το πιθανό της εμβόλιο « από τον Ιούλιο».

Το πιθανό εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε από ερευνητές της Moderna και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, έγινε το πρώτο υποψήφιο που εισήλθε σε δοκιμή φάσης 1 για τον άνθρωπο τον Μάρτιο.

Το υποψήφιο εμβόλιο χρησιμοποιεί συνθετικό αγγελιοφόρο RNA για εμβολιασμό κατά του ιού. Τέτοιες θεραπείες βοηθούν τον οργανισμό να ανοσοποιηθεί έναντι ενός ιού και μπορεί δυνητικά να αναπτυχθεί και να παρασκευαστεί πιο γρήγορα από τα παραδοσιακά εμβόλια.

Καθώς το επίκεντρο της εταιρείας είναι η ανάπτυξη του υποψήφιου εμβολίου για τον κορωνοϊό και καθώς ο ίδιος ο ιός διαταράσσει την κοινωνία σε όλο τον κόσμο, η Moderna προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη θεραπειών για άλλες ασθένειες διακόπτεται και καθυστερεί. Οι θεραπείες που επλήγησαν περιλαμβάνουν ένα πιθανό εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου και άλλα.

Πηγές:
https://www.cnbc.com/2020/05/07/fda-approves-moderna-vaccine-candidate-for-phase-2-study.html

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Πέμπτη
Μεγάλη κατανάλωση junk food είναι πιθανό να οδηγεί σε διαρκή εξασθένηση της μνήμης
ΙΣΑ: Ανάκληση προστίμων από τον ΕΟΠΥΥ σε ιατρούς που πρότειναν φαρμακευτικό σκεύασμα