Πολλοί ασθενείς με COVID-19 έχουν κίνδυνο οξείας νεφρικής ανεπάρκειας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια είναι σοβαρή επιπλοκή της νόσου CoViD-19 την οποία δεν κατανοούμε επαρκώς, αναφέρουν ερευνητές του Northwestern University. Το ποσοστό θνησιμότητας για τέτοιους ασθενείς είναι περίπου 50%, σημείωσαν.

Ο ερευνητής Dr. Daniel Batlle, του Northwestern, στο Σικάγο, δήλωσε ότι ασθενείς που νοσηλεύονται με CoViD-19 και ιδιαίτερα σε ΜΕΘ έχουν κίνδυνο για οξεία νεφρική ανεπάρκεια, ίσως μέχρι 25%-30%.

Ο Batlle επισκόπησε 2 πρόσφατες έρευνες από την Κίνα με λεπτομέρειες για τους νεφρικούς ιστούς ασθενών που πέθαναν από την CoViD-19.

Το είδος της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας σε ασθενείς με CoViD-19 είναι πολύπλοκο και αφορά παράγοντες που συνήθως υπάρχουν σε ασθενείς με οξεία νεφρική ανεπάρκεια στη ΜΕΘ.

Μεταξύ τέτοιων παραγόντων είναι η πιθανή εισβολή του ιού στους νεφρού του κορωνοϊού και τάση δημιουργίας θρόμβων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Society of Nephrology, και είναι η πρώτη που εξετάζει πιθανούς μηχανισμούς που προκαλούν οξεία νεφρική ανεπάρκεια σε ασθενείς με CoViD-19, αναφέρουν ερευνητές.

Ο Batlle δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν όσους ασχολούνται με την περίθαλψη να αυξήσουν το ενδιαφέρον τους στους νεφρούς και να αποκτήσουν κατάλληλες πληροφορίες για τη νεφρική λειτουργία και τη δομή σε ασθενείς με οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο