Νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο JAMA Pediatrics προσφέρει λεπτομερή στοιχεία για τα παιδιά που επηρεάζονται από τον κορωνοϊό.

Η μελέτη, από ερευνητές στο Texas Children Hospital και το Baylor College of Medicine, επικεντρώθηκε σε 48 παιδιά με COVID-19 που εισήχθησαν σε μονάδες παιδιατρικής εντατικής θεραπείας στις ΗΠΑ και τον Καναδά στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου.

Η πλειονότητα - 83% - είχε υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως συγγενείς καρδιοπάθειες, εγκεφαλική παράλυση ή άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, που έθεταν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Οι γιατροί περιγράφουν αυτά τα παιδιά ως "ιατρικά περίπλοκα", δηλαδή, "παιδιά που γεννιούνται άρρωστα ή αρρωσταίνουν πολύ αμέσως μετά τη γέννηση", δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, δρ Lara Shekerdemian, επικεφαλής στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Τέξας στο Χιούστον.

Πολλά από τα παιδιά είχαν προϋπάρχουσες ασθένειες που απαιτούσαν ήδη μηχανική υποστήριξη ή τραχειοστομία.

Η νέα έρευνα δεν αφορούσε παιδιά που έχουν αναπτύξει μια μυστηριώδη ασθένεια που πιθανότατα συνδέεται με την COVID-19, που ονομάζεται παιδιατρικό φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων. Αυτή η ασθένεια αντικατοπτρίζει πολλά από τα συμπτώματα του συνδρόμου τοξικού σοκ ή της νόσου Kawasaki, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής φλεγμονής που επηρεάζει τις στεφανιαίες αρτηρίες.

85 παιδιά στις ΗΠΑ έχουν αναπτύξει μυστηριώδη νόσο που σχετίζεται με την COVID-19.

"Δεν πιστεύουμε ότι κανένας από τους ασθενείς θα ταιριάζει με την κλασική ασθένεια που μοιάζει με Kawasaki, τουλάχιστον από τα δεδομένα που έχουμε", δήλωσε η Shekerdemian στο NBC News. Αυτή η ασθένεια φαίνεται να είναι μια καθυστερημένη φλεγμονώδης αντίδραση που εμφανίζεται αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση με COVID-19. Η μελέτη εξέτασε πώς ο ιός επηρεάζει τα παιδιά στην οξεία φάση της ασθένειας.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των παιδιών στην ερευνητική ομάδα της, είχαν αναπνευστικά συμπτώματα. Και σχεδόν το ένα τέταρτο ανέπτυξε ανεπάρκεια σε τουλάχιστον δύο όργανα.

Η επικεφαλής της ομάδας, δήλωσε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει συνεπές πρωτόκολλο θεραπείας για αυτά τα πιο άρρωστα παιδιά με κορωνοϊό. Πολλοί έλαβαν ένα συνδυασμό θεραπειών, όπως το φάρμακο για την ελονοσία, υδροξυχλωροκίνη, το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, το αντιικό remdesivir και tocilizumab, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Επιπλοκές

Τα παιδιά στη μελέτη υποβλήθηκαν σε θεραπεία πριν εμφανιστούν στοιχεία που συνδέουν την υδροξυχλωροκίνη με δυνητικά επικίνδυνες καρδιακές επιπλοκές. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό τονίζει την ανάγκη για κλινικές δοκιμές για βέλτιστες πρακτικές θεραπείας.

"Δίνουμε θεραπείες σε παιδιά επειδή υπάρχουν, αλλά πρέπει πραγματικά να τις μελετήσουμε συστηματικά", δήλωσε η Shekerdemian. "Το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς είναι είτε αναποτελεσματικές θεραπείες είτε δυσμενείς επιπτώσεις."

Δεκαοκτώ από τα 48 παιδιά στη μελέτη έπρεπε να τοποθετηθούν σε αναπνευστήρες για να τους βοηθήσουν να αναπνεύσουν. Δύο παιδιά πέθαναν.

Ωστόσο, η μελέτη επαναλαμβάνει ότι τα παιδιά είναι πολύ λιγότερο πιθανό από τους ενήλικες να υποφέρουν από τις πιο τρομερές επιπλοκές του κοροναϊού.

Πηγές:
JAMA Pediatrics

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]