Ασθενείς με COVID-19 μπορούν να εμφανίσουν ανωμαλίες στα έντερα, όπως ισχαιμία, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Radiology.

Η έρευνα περιέλαβε 412 ασθενείς με λοίμωξη από SARS-CoV-2. Από αυτούς, 241 ήταν άντρες  (58.5%) και 171 γυναίκες (41.5%), με μέση ηλικία τα 57 έτη.

Στο 17% των ασθενών πραγματοποιήθηκαν απεικονιστικές εξετάσεις στην κοιλιά, περιλαμβανομένων 44 υπερήχων, 42 CT scans, και μιας μαγνητικής τομογραφίας

Ανωμαλίες στα έντερα φάνηκαν στο 31% των CT scans (3.2% όλων των ασθενών)  και ήταν πιο συχνές σε ασθενείς στις ΜΕΘ. Υπήρχαν περιστατικά πάχυνσης και ισχαιμίας, όπως πνευμάτωση.

Χειρουργικός συσχετισμός σε 4 ασθενείς αποκάλυψε κίτρινο αποχρωματισμό σε 3 από τους ασθενείς και απόφραξη εντέρου σε 2.

Ο Rajesh Bhayana, του Massachusetts General Hospital, ανακάλυψε ανωμαλίες στα έντερα σε απεικονιστικές εξετάσεις ασθενών με τη νόσο και πιο συχνά σε ασθενείς των ΜΕΘ.

Σε 2 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εκτομή εντέρου φάνηκε ισχαιμία με νέκρωση τμημάτων εντέρου. Και οι 2 είχαν θρόμβους στις μικρές αρτηρίες του εντερικού τοιχώματος.

Ασθενείς στη ΜΕΘ μπορούν να έχουν ισχαιμία εντέρου για άλλους λόγους, αλλά γνωρίζουμε ότι η νόσος COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβωση και τραυματισμό μικρών αγγείων, επομένως το έντερο θα μπορούσε επίσης να επηρεάζεται.

Πιθανές εξηγήσεις για τα ευρήματα στα έντερα ήταν η άμεση λοίμωξη από τον ιό, θρόμβωση των μικρών αγγείων ή μη αποφρακτική μεσεντερική ισχαιμία.

Ο Dr. Bhayana δήλωσε ότι η έρευνα είναι προκαταρκτική και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί η αιτία.

Πηγές:
Radiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]