Μικρά σταγονίδια που παράγονται όταν κάποιος μιλά, μπορούν να αιωρούνται στον αέρα για τουλάχιστον 8 λεπτά, αναφέρουν ερευνητές.

Το εύρημα θα μπορούσε να εξηγεί γιατί λοιμώξεις από το νέο κορωνοιό είναι πιο συχνές σε γηροκομεία, κρουαζιερόπλοια και άλλους κλειστούς χώρους με περιορισμένο αερισμό.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν laser για να αξιολογήσουν τα επίπεδα μικρών σταγονιδίων που φεύγουν από το στόμα ανθρώπων κατά τη διάρκεια της ομιλίας.

Ερευνητές του U.S. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases και του University of Pennsylvania σημείωσαν οτι πειράματα με πολύ ευαίσθητο laser αποκάλυψαν ότι η δυνατή ομιλία μπορεί να απελευθερώσει χιλιάδες υγρά σταγονίδια ανα δευτερόλεπτο.

Υπάρχει η υποψία ότι μικρά σταγονίδια μπορούν να μεταδώσουν τον νέο κορωνιό αλλά  οι γνώμες μεταξύ των ειδικών είναι αντικρουόμενες.

Υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι ο ιός συνήθως μεταδίδεται μέσω μεγάλων σταγονιδίων, αναφέρει η Post.

Η νέα έρευνα δεν ενέπλεξε τον κορωνοιό η άλλον ιό αλλά απλώς εξέτασε πως δημιουργούν σταγονίδια από το αναπνευστικό οι άνθρωποι όταν μιλούν, ανέφερε η Post.

Το πείραμα εστίασε σε μικρά σταγονίδια που μπορούν να παραμένουν στον αέρα πολύ περισσότερο.

Τα σταγονίδια θα μπορούσαν να περιέχουν αρκετά σωματίδια ιου ώστε να μολύνουν κάποιον.

Η πιο δυνατή ομιλία παράγει ακόμα περισσότερα σταγονίδια. Δυνατοί ομιλία διαρκείας ενός λεπτού θα μπορούσε να δημιουργήσει σχεδόν 1.000 σταγονίδια που περιέχουν ιό, τα οποία μένουν στον αέρα για περισσότερο από 8 λεπτά.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πιο ακριβής μέτρηση του μεγέθους, αριθμού και συχνότητας σταγονιδίων που φεύγουν από το στόμα κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας και καταβρέχουν τους ακροατές εντός ακτίνας, δήλωσε ο Benjamin Neuman.

Πρόσθεσε, ότι η έρευνα δεν εξετάζει άμεσα αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την ομιλία αλλά δείχνει πως είναι πιθανό σταγονίδια που παράγονται σε φυσιολογική κοντινή συνομιλία θα ήταν αρκετά μεγάλα και σε αρκετή συχνότητα ώστε να δημιουργήσουν υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοιού ή άλλου ιού του αναπνευστικού μεταξύ ανθρώπων που δεν φορούν μάσκες.

Ο Andrew Noymer, του  University of California at Irvine, δήλωσε ότι η ομιλία δημιουργεί σταγονίδια που η αναπνοή μόνη δεν δημιουργεί.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Πηγές:
Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών