Πραγματοποιούνται δοκιμές που εξετάζουν αυτά τα φάρμακα σε αρκετές χώρες. Μικρή έρευνα που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο The Lancet  ανακάλυψε ότι κοκτέιλ 3 φαρμάκων-στο οποίο περιλαμβανόταν ιντερφερόνη-βοήθησε νοσηλευόμενους με COVID-19 να επιστρέψουν σπίτι τους λίγες ημέρες νωρίτερα.

Η Eleanor Fish, του University of Toronto στον Καναδά, δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες έρευνες για τη δοκιμή ιντερφερόνης ως μονοθεραπεία.

Στη Wuhan, γιατροί χρησιμοποίησαν ιντερφερόνες alfa-2b για την αντιμετώπιση νοσηλευομένων που δεν ήταν τόσο άρρωστοι ώστε να χρειαστούν αναπνευστήρα.

Κατά μέσον όρο, η μέθοδος βοήθησε το ανοσοποιητικό σύστημα ασθενών να καθαρίσει γρηγορότερα τον ιο. Φάνηκε επίσης να μειώνει ορισμένες αντιφλεγμονώδεις πρωτεΐνες που συνδέονται με σοβαρές επιπλοκές.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Immunology.

Κατά τη διάρκεια της επιδημίας SARS 2003 στο Τορόντο, η ομάδα της Fish ανακάλυψε ότι η ιντερφερόνη-alfa βοήθησε νοσηλευόμενους ασθενείς, επιταχύνοντας την επίλυση των ανωμαλιών στους πνεύμονες.

Η Fish, πιστεύει ότι είτε η ιντερφερόνη-alfa είτε η -beta θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές στον έλεγχο της COVID-19. Ωστόσο, θεωρεί ότι οι ερευνητές θα πρέπει να μελετήσουν τα φάρμακα μόνα, αντίθετα με την πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet.

Η ομάδα της Fish ανακάλυψε ότι ασθενείς που έλαβαν εισπνεόμενη εκδοχή του φαρμάκου καθάρισαν τον ιο από τον οργανισμό τους σε 21 ημέρες –κατά μέσον όρο-από τα πρώτα συμπτώματα. Αυτό συγκριτικά με 28 ημέρες σε ασθενείς στους οποίους δόθηκε διαφορετικό αντιικό φάρμακο.

Οι ιντερφερόνες έχουν παρενέργειες, όπως συμπτώματα που μοιάζουν με τη γρίπη, ναυτία και απώλεια βάρους.

Ορισμένοι ερευνητές, επίσης εξετάζουν ιντερφερόνες για την αντιμετώπιση ελαφρών περιστατικών COVID-19. Το Stanford University ξεκίνησε δοκιμή για το αν η ιντερφερόνη-lambda μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που διαγνώστηκαν θετικοί και βρίσκονται στο σπίτι.

Η ερευνήτρια Dr. Upinder Singh, δήλωσε ότι ασθενείς θα λάβουν μια ένεση με το φάρμακο, που διαρκεί μια εβδομάδα. Οι ερευνητές θέλουν να δουν αν η αγωγή μειώνει το ιικό φορτίο των ασθενών.

Οι ερευνητές επέλεξαν την ιντερφερόνη-lambda, επειδή δρα σε λιγότερους ιστούς σε σχέση με την ιντερφερόνη -alfa.

 

 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]