Χωρίς ταχεία δράση, ο νέος κορωνοϊός θα μπορούσε να αρρωστήσει μέχρι 250 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αφρική κατά τον πρώτο χρόνο πανδημίας και να αφαιρέσει 190.000 ζωές, προβλέπει μοντέλο.

Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι μέχρι 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειάζονταν ενδεχομένως νοσηλεία, 140.000 θα είχαν σοβαρή  COVID-19, και 89.000 θα ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Η έρευνα προβλέπει χαμηλότερα ποσοστά έκθεσης και βραδύτερη εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στην Αφρική σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου.

Προβλέπει επίσης λιγότερα σοβαρά περιστατικά και θανάτους από  COVID-19 σε σύγκριση με άλλες περιοχές, όπως ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ωστόσο, σχετικές αυξήσεις στη νοσοκομειακή περίθαλψη θα έστρεφαν αλλού τους ήδη σπάνιους πόρους για σημαντικά προβλήματα υγείας που θα επιδείνωναν την επίδραση του νέου κορωνοϊού.

Οι ερευνητές επίσης σημείωσαν ότι η περιορισμένη διενέργεια τεστ και οι περιορισμένες διαγνωστικές υπηρεσίες καθώς και τα φτωχά συστήματα συλλογής στοιχείων και παρακολούθησης, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές, θα καθιστούσαν ακόμα δυσκολότερο  για τις υπηρεσίες υγείας της Αφρικής την αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες, ο κορονωϊός θα μπορούσε να μείνει μακρύτερο διάστημα στην Αφρική, πιθανόν για αρκετά χρόνια, δήλωσε ο Karamagi, από το γραφείο του ΠΟΥ στο κογκό.

Πρόσθεσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας τα μέτρα περιορισμού.

Οι ερευνητές καλούν τις 47 χώρες του ΠΟΥ της αφρικανικής περιοχής να επεκτείνουν την ικανότητα των  νοσοκομείων για να αντιμετωπίσουν την απειλή.

Η έρευνα εγκρίθηκε για δημοσίευση  στο BMJ Global Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμμετοχή Γεωργιάδη στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη
Απειλείται η παγκόσμια προσφορά σοκολάτας από καταστροφικό ιό