Μόλις 18 ασθενείς με CoViD-19 παραμένουν διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) διαφόρων νοσοκομείων αναφοράς.

Προβληματισμό προκαλεί, ωστόσο, πως πάνω από το 16% των ασθενών με κορωνοϊό που βρίσκονται σήμερα σε αναπνευστική υποστήριξη, δεν έχουν υποκείμενο νόσημα και είναι ηλικίας κάτω των 70 ετών. 

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν πως ο αριθμός των διασωληνωμένων καταγράφει αργή, αλλά σταθερή μείωση έπειτα από τη σταδιακή άρση των μέτρων αποστασιοποίησης.

Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, από 35 διασωληνωμένους που νοσηλεύονταν στις 4 Μαΐου, φτάσαμε σήμερα να έχουμε λιγότερους από τους μισούς.

Ο μεγαλύτερος αριθμός είχε καταγραφεί στις 9 Απριλίου (93 ασθενείς). Η Ελλάδα ξεκίνησε την άρση των περιοριστικών μέτρων, σχεδόν με το ένα τρίτο των διασωληνωμένων από όσους είχε στην κορύφωση της επιδημίας.

Κίνηση ΜΕΘ CoViD-19

Ηλικίες

Στον αντίποδα, προβληματισμό προκαλεί το ότι - στους λίγους ασθενείς που έχουν μείνει σε ΜΕΘ - παρατηρείται μείωση της μέσης ηλικίας, η οποία βρίσκεται σήμερα στα 69 έτη, έναντι 73 ετών που ήταν στις 19 Μαΐου.

Σταθερή και αξιόλογη μείωση αποτυπώνεται και στο ποσοστό των διασωληνωμένων με υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Κατά τις πρώτες μέρες άρσης των μέτρων αποστασιοποίησης, το 97% των ασθενών είχαν αυτά τα επιβαρυντικά χαρακτηριστικά, για να υποχωρήσουν σήμερα στο 83,3%.

Αυτό σημαίνει πως το 16,7% των διασωληνωμένων σήμερα δεν έχουν υποκείμενο νόσημα και είναι ηλικίας κάτω των 70 ετών.

Χαρακτηριστικά ασθενών με CoViD-19

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Μπάιντεν προωθεί διάταγμα για την έρευνα της υγείας των γυναικών
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%