Γενετική μετάλλαξη που συνδέεται με την άνοια θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για σοβαρή νόσηση από την COVID-19, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα είναι τα τελευταία που αναφέρουν πιθανή σχέση μεταξύ γενετικών παραγόντων και κινδύνου φτωχής πρόγνωσης στη νόσο, που προκαλείται από τον SARS-CoV-2.

Οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως άνοια, ήδη έχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και θάνατο από τον ιό.

Ο καθηγητής David Melzer, δήλωσε ότι αρκετές έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι με άνοια έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή COVID-19. Η νέα έρευνα δείχνει ότι ο υψηλός κίνδυνος δεν οφείλεται μόνο στην επίδραση της άνοιας στην προχωρημένη ηλικία, στην αδυναμία ή στην έκθεση στον ιό σε γηροκομεία.

Ο Melzer, του University of Exeter, πρόσθεσε ότι η επίδραση θα μπορούσε μερικώς να οφείλεται σε αυτή τη γενετική αλλαγή που τους θέτει σε κίνδυνο για COVID-19 και άνοια.

Ερευνητές του University of Connecticut School of Medicine, ανέλυσαν στοιχεία από την U.K. Biobank, 500.000 εθελοντών μεταξύ 48 και 86 ετών.

Οι ερευνητές εστίασαν σε ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής που φέρουν  το γονίδιο ApoE, ποικιλομορφία του οποίου (e4) είναι γνωστό πως αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας.

Ανακάλυψαν ότι 9.022 από  383,000 ανθρώπους είχαν 2 αντίγραφα της ποικιλομορφίας e4, ενώ άλλοι 223.000 είχαν 2 αντίγραφα της ποικιλομορφίας e3.

Όσοι έφεραν το e4 αντιμετώπιζαν 14πλάσιο κίνδυνο για άνοια σε σχέση με όσους έφεραν το e3.

Από τους θετικούς στον ιο, 37 είχαν 2 αντίγραφα της ποικιλομορφίας e4 του ApoE, ενώ  401 είχαν 2 αντίγραφα της ποικιλομορφίας e3.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν 2 ποικιλομορφίας e4 αντιμετώπιζαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο σοβαρής COVID-19 σε σχέση με όσους είχαν ποικιλομορφίες e3.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Gerontology.

 

Πηγές:
Journal of Gerontology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα