Μέχρι το 40% ασθενών με COVID-19 μπορεί ενδεχομένως να είναι ασυμπτωματικοί, αναφέρει μικρή ανάλυση περιστατικών στην Κίνα, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Αν και ασθενείς με ελαφρύτερη, ασυμτωματική νόσο COVID-19  μπορεί ενδεχομένως να έχουν λιγότερη βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα, παρόλα αυτά, ενδεχομένως να είναι μεταδοτικοί, αλλά για λιγότερο διάστημα σε σχέση με όσους έχουν πιο σοβαρή νόσο, κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ερευνητές του Zhongnan Hospital of Wuhan University της Κίνας, όπου εντοπίστηκε ο ιός για πρώτη φορά ανέλυσαν στοιχεία από 78 περιστατικά COVID-19. Τα περιστατικά συνδέθηκαν με 26 ανθρώπους που εκτέθηκαν στην ψαραγορά από όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η πανδημία ή από στενή επαφή με άλλους που είχαν λοίμωξη.

Οι 78 ασθενείς νοσηλεύτηκαν στην ίδια πτέρυγα του νοσοκομείου και έλαβαν την ίδια αγωγή από τους ίδιους εργαζόμενους.

Συνολικά, 33, ποσοστό 42% των ασθενών ήταν ασυμπτωματικοί, παρόλο που παρακολουθήθηκαν για συμπτώματα όπως πυρετό, κούραση και ξηρό βήχα καθημερινά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασυμπτωματικοί ασθενείς με COVID-19 έτειναν να είναι νεότεροι, 37 ετών κατά μέσον όρο, σε σύγκριση με όσους είχαν συμπτώματα, που ήταν περίπου 56 ετών. Επιπλέον ,τα δυο τρίτα των ασυμπτωματικών ήταν γυναίκες.

Γενικά, ασυμπτωματικοί ασθενείς είχαν λιγότερη φθορά των λεμφοκυττάρων CD4+T και ταχύτερη ανάρρωση πνευμόνων όπως έδειξαν οι αξονικές τομογραφίες, δείχνοντας βελτίωση σε 9 ημέρες έναντι 15 ημερών σε όσους είχαν συμπτώματα.

Οι ασυμπτωματικοί ήταν μεταδοτικοί για 8 ημέρες έναντι 19 ημερών των ασθενών χωρίς εμφανή συμπτώματα.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας