Eξειδικευμένες εταιρείες τονίζουν με την ευκαιρία της παγκόσμιας Ημέρας για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) ότι οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιμόλυνσης από τον κορωνοϊό υπό την ανοσοθεραπεία τους. Ορισμένα φάρμακα κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορούν ακόμη και να προστατεύσουν από την επιμόλυνση  ή σοβαρή εξέλιξη λόγω Covid-19.

 Το "Δυνατά μαζί" είναι το κεντρικό σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Πολλαπλής Σκλήρυνσης στις 30 Μαΐου. Ακόμα κι αν οι πάσχοντες δεν μπορούν να μιλήσουν με γιατρούς σε πολλές προγραμματισμένες για φέτος εκδηλώσεις,  δεν θα πρέπει να παρμένουν αδρανείς και  απομονωμένοι. 

"Φέτος, οι face to face διοργανώσεις στην Γερμανία έχουν αντικατασταθεί από διαδικτυακά σεμινάρια, τηλεφωνικές συνομιλίες, διαβουλεύσεις με γιατρούς στην πλατφόρμα DMSG MS Connect, μια διαδικτυακή εκστρατεία και μια δωρεά εξ αποστάσεως", εξηγούν σε κοινή τους ανακοίνωση η Γερμανική Εταιρεία πολλαπλής σκλήρυνσης ( DMSG)  το Δίκτυο Ικανότητας ΣΚΠ και η Γερμανική Εταιρεία Νευρολογίας. Η Προστασία από την Covid-19 κινητοποιεί ασθενείς με ΣΚΠ και ερευνητές από όλο τον κόσμο.

Πολλοί ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση φοβούνται ότι η θεραπεία τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιμόλυνσης με SARS-CoV-2 ή την επιβαρυμένη πορεία της ασθένειας από την Covid-19.

"Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε σε αυτό το χρονικό σημείο ότι οι θεραπείες κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης δεν συνδέονται απαραίτητα με υψηλότερο κίνδυνο κορωνοϊού, μερικές μάλιστα θα μπορούσαν να δράσουν προστατευτικά. Σκεπτόμαστε ότι αυτό είναι μια σημαντική θετική είδηση, που θα θέλαμε να μοιραστούμε την Παγκόσμια Ημέρα της ΣΚΠ", επισημαίνει ο καθ. Peter Berlit, γ.γ της DGN.

"O γνωστός αριθμός των επιμολυσμένων με Covid - 19 ασθενών με ΣΚΠ βρίσκεται στατιστικά κάτω από την αναμενόμενη τιμή και επιβεβαιώνει την άποψη ότι δεν υφίσταται υψηλός κίνδυνος επιμόλυνσης εξαιτίας της ΣΚΠ", εξηγεί ο καθ. Judith Haas, πρόεδρος του Ομοσπονιακού Συνδέσμου - DMSG.

 Εάν η σκλήρυνση κατά πλάκας σε κάποιον ασθενή είναι ήδη πιο προχωρημένη και υπάρχει μεγαλύτερη αναπηρία, για παράδειγμα εάν ο ασθενής βρίσκεται στο κρεβάτι ή εξαρτάται από αναπηρικό καροτσάκι, ο κίνδυνος λοίμωξης του αναπνευστικού είναι γενικά αυξημένος. 

Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος επιμόλυνσης με την Covid-19 είναι υψηλότερος από αυτόν των υγιών ανθρώπων, εντούτοις ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος σε περίπτωση επαφής με τον κορωνϊό είναι υψηλότερος.

 "Οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας που εξακολουθούν να έχουν ανοσοανεπάρκεια λόγω ανοσοκατασταλτικής θεραπείας, ακόμη και αν ήταν πριν από πολύ καιρό, θα μπορούσαν πάντως θεωρητικά να έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής εξέλιξης της νόσου Covid-19", λέει ο Haas , αναφερόμενος σε αρχικές μελέτες από την Ιταλία και Σουηδία. 

Πηγές:
Pharmazeutische Zeitung

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]