Πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε ότι τα διφωσφονικά που περιέχουν άζωτο (π.χ. αλεδρονάτη) τα οποία που χρησιμοποιούνται ευρέως για την οστεοπόρωση  συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο πνευμονίας και θανάτου από αυτήν. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Bone and Mineral Research.

Η έρευνα περιέλαβε 4.041 ασθενείς με κατάγματα ισχίου που έλαβαν διφωσφονικά που περιέχουν άζωτο και 11.802 που δεν έλαβαν

Σε 2,7 χρόνια τα N-BP συνδέθηκαν με 24% χαμηλότερο κίνδυνο πνευμονίας σε σύγκριση με μη αγωγή (69 έναντι 90 περιστατικών ανά 1.000 ανθρώπους το χρόνο ).

Παρόμοια σχέση φάνηκε με τη θνησιμότητα από πνευμονία με 35% χαμηλότερο κίνδυνο να συνδέεται με τα N-BP (23 έναντι 35 ανα 1.000 ασθενείς το έτος για τις ομάδες N-BP και όχι N-BP.)

Αποτελέσματα από προηγούμενες έρευνες σε ζώα δείχνουν ότι αγωγή με N-BP οδηγεί σε μεγάλη συγκέντρωσή τους στο αναπνευστικό σύστημα.

Σε συνδυασμό με τις αντιφλεγμονώδεις και ανοσορυθμιστικές ιδιότητες μπορεί να εξηγείται γιατί τα N-BP συνδέονταν με μειωμένο κίνδυνο πνευμονίας όπως έδειξε η έρευνα.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Ching-Lung Cheung, από το University of Hong Kong.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οργανοειδή εγκεφάλου υπόκεινται σε γονιδιακή θεραπεία [μελέτη]
ΟΕΝΓΕ: Καταγγελίες για τη στάση υπουργού, διοικήσεων σε Λέσβο, Λακωνία και Καβάλα
1o Διεθνές υβριδικό συνέδριο ψυχικής υγείας