Διεθνής έρευνα σε 3.000 ανθρώπους στη Νορβηγία, τη Γερμανία και την Ισλανδία, έδειξε ότι η λειτουργία των νεφρών εξασθενεί με την ηλικία, ακόμα και αν κάποιος δεν έχει άλλες νόσους.

Στην έρευνα, εξετάστηκε η νεφρική λειτουργία ομάδας ανθρώπων 50-70 ετών και 2 ομάδων 70 – 95.

Η απώλεια της νεφρικής λειτουργίας είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους και αποτελεί τρόπο καθορισμού της γήρανσης, γενικά.

Υπάρχουν διαφορές σχετικά με το πόσο γρήγορα συμβαίνει αυτό και ακόμα δεν υπάρχουν καλές απαντήσεις σχετικά με την αιτία ύπαρξης των διαφορών.

Εξετάστηκαν πολλοί παράγοντες που μπορούν να παίζουν ρόλο στο γιατί ορισμένοι έχουν μεγαλύτερη απώλεια νεφρικής λειτουργίας από άλλους

Μια ομάδα περιλάμβανε 1.600 ανθρώπους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο ακριβείας για τη μέτρηση της νεφρικής λειτουργίας. Ενέχυσαν  μια ουσία στις φλέβες, που φτάνει στα νεφρά και άφησαν λίγες ώρες να περάσουν πριν μετρήσουν πόση από αυτήν παρέμενε στο αίμα.

Το παραπάνω δίνει μια μέτρηση της ικανότητας των νεφρών να απομακρύνουν τοξίνες.

Ο Eriksen εξηγεί ότι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν απώλεια νεφρικής λειτουργίας, καθώς γίνεται πιο σύνηθες να επιζούν από νόσους όπως ο καρκίνος και καρδιαγγειακές νόσοι.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Society of Nephrology (JASN).

 

Πηγές:
(JASN).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;