Αξιοσημείωτο ποσοστό ανθρώπων με λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό δεν εμφανίζει ποτέ συμπτώματα της νόσου, αναφέρει ανάλυση του Scripps Research, στοιχείων ασυμπτωματικών ανθρώπων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine και υποδεικνύει ότι ασυμπτωματικές λοιμώξεις μπορεί ενδεχομένως να αποτελούν έως το 45% όλων των περιστατικών COVID-19, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην πρώιμη και συνεχιζόμενη μετάδοση. Η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη επέκτασης των τεστ και ιχνηλάτησης επαφών για να ελεγχθεί η πανδημία.
Ο Eric Topol, του Scripps Research Translational Institute, δήλωσε ότι η σιωπηλή εξάπλωση του ιού καθιστά όλο και μεγαλύτερη πρόκληση τον έλεγχο του νέου κορωνοιού. Η επισκόπηση υπογραμμίζει τη σημασία των τεστ.

Με τον Daniel Oran, ο Topol συνέλεξε πληροφορίες από έρευνες σχετικές με τα τεστ σε 16 διαφορετικές ομάδες παγκοσμίως.

Περιλήφθηκαν  στοιχεία τροφίμων σε γηροκομεία, επιβατών κρουαζιερόπλοιων, έγκλειστων στη φυλακή κ.α.

Αυτό που σχεδόν σε όλους ήταν κοινό, ήταν ότι πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων με λοίμωξη δεν είχε συμπτώματα. Μεταξύ 3.000 έγκλειστων σε φυλακές σε 4 πολιτείες που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοιό, ποσοστό 96% ΄ήταν ασυμπτωματικοί.

Η επισκόπηση υποδεικνύει περαιτέρω ότι ασυμπτωματικοί άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό για εκτεταμένο διάστημα- ίσως περισσότερο από 14 ημέρες. Το ιικό φορτίο είναι πολύ παρόμοιο σε ανθρώπους με ή χωρίς συμπτώματα, αλλά παραμένει ασαφές αν η μολυσματικότητά τους είναι του ίδιου μεγέθους.

Οι ερευνητές επίσης καταλήγουν ότι η απουσία συμπτωμάτων μπορεί ενδεχομένως να μην δείχνει απουσία βλάβης.

Αξονικές τομογραφίες που έγιναν στο 54% των 76 ασυμπτωματικών ανθρώπων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, φάνηκε να δείχνουν σημαντικές υποκλινικές ανωμαλίες στους πνεύμονες ,αυξάνοντας την πιθανότητα  η λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 να επηρεάζει την πνευμονική λειτουργία που ενδεχομένως δεν θα ήταν άμεσα εμφανής.

Ο Oran κατέληξε ότι ο υπολογισμός για ποσοστό 40-45% ασυμτωματικών ανθρώπων, σημαίνει ότι αν κάποιος κολλήσει, η πιθανότητα είναι κορώνα γράμματα αν θα εμφανίσει σύμπτωμα- επομένως ο ερευνητής πιστεύει ότι η χρήση μάσκας είναι λογικό μέτρο.

Πηγές:
Annals of Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης