Ένα μεγάλο σύννεφο από σταγονίδια που περιέχουν ιούς μπορεί να απελευθερωθεί στον αέρα όταν κάποιος τραβά το καζανάκι σε μια τουαλέτα –τα οποία μπορούν να βρίσκονται τριγύρω αρκετή ώρα ώστε να εισπνευσθούν από άλλους, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να εντοπιστεί και στα κόπρανα ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από αυτόν και το εύρημα υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να μεταδοθεί μέσω της χρήσης τουαλέτας, σύμφωνα με ερευνητές.

Ο ερευνητής Ji-Xiang Wang, του Yangzhou University στην Κίνα, δήλωσε ότι κάποιος μπορεί να προβλέψει ότι η ταχύτητα των αερολυμάτων προς τα πάνω θα είναι ακόμα υψηλότερη όταν μια τουαλέτα χρησιμοποιείται συχνά, όπως στην περίπτωση μιας οικογένειας ή μιας δημόσιας τουαλέτας σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Οι ερευνητές δημιούργησαν προσομοιωτές του πώς το νερό και η ροή του αέρα όταν τραβά κάποιος το καζανάκι δημιουργούν νέφη από σταγονίδια, που μπορούν να περιέχουν βακτήρια και ιούς. Στο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν δυο τύποι τουαλέτας- ένας με μία είσοδο για το νερό έκπλυσης και ο δεύτερος με δύο εισόδους για το νερό, για τη δημιουργία περιστρεφόμενης ροής.

Καθώς το νερό χύνεται στη λεκάνη από τη μια μεριά, χτυπά στην απέναντι, δημιουργώντας στροβίλους που στέλνουν σταγονίδια σε 91 εκατοστά στον αέρα όπου μπορούν να εισπνευσθούν ή να επικαθίσουν σε επιφάνειες. Τα σταγονίδια αιωρούνται για περισσότερο από 1 λεπτό.

Η ανοδική ταχύτητα των σταγονιδίων είναι υψηλότερη σε τουαλέτες με 2 θύρες εισόδου σε σχέση με αυτές που έχουν μια και σχεδόν το 60% των σταγονιδίων που εξωθούνται σηκώνονται πάνω από το κάθισμα ψηλά όταν κάποιος τραβά το καζανάκι σε τουαλέτα με δύο θύρες εισόδου, έδειξε η έρευνα.

Μια απλή λύση είναι να κλείνει κάποιος το καπάκι της λεκάνης πριν τραβήξει το καζανάκι. Πολλές τουαλέτες σε δημόσιους χώρους δεν έχουν όμως, σημείωσαν οι ερευνητές και αυτές μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Physics of Fluids.

 

Πηγές:
Physics of Fluids.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα