Ασθενείς με COVID-19 που έχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, είναι πιο πιθανό να χειροτερέψουν γρήγορα και να πεθάνουν, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Waljit Dhillo του Imperial College London, παρέχει τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι τα επίπεδα κορτιζόλης είναι δείκτης σοβαρότητας της νόσου. Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εντοπιστούν οι ασθενείς που είναι πιο πιθανό να χρειαστούν ΜΕΘ.

Στη νέα έρευνα παρατήρησης, σε 535 ασθενείς-από τους οποίους 403 είχαν COVID-19- τα επίπεδα κορτιζόλης σε ασθενείς με COVID-19 ήταν σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με όσους δεν είχαν τη νόσο. Οι ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε 3 νοσοκομεία της Βρετανίας.

Τα επίπεδα στην ομάδα της COVID-19 κυμαίνονταν έως το υψηλό επίπεδο 3241.

Μεταξύ των ασθενών με COVID-19, όσοι είχαν αρχικό επίπεδο κορτιζόλης 744 ή λιγότερο επέζησαν για 36 ημέρες, ενώ όσοι είχαν περισσότερο έζησαν κατά μέσον όρο 15 ημέρες.

Ο Dhillo, δήλωσε ότι από την πλευρά ενός ενδοκρινολόγου είναι λογικό ότι ασθενείς με COVID-19 που είναι οι πιο άρρωστοι θα έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, αλλά αυτά τα επίπεδα είναι ανησυχητικά υψηλά.

Το να έχουν οι γιατροί δείκτη του ποιοι ασθενείς μπορεί να επιδεινωθούν πιο γρήγορα θα τους βοηθήσει να δώσουν την καλύτερη περίθαλψη όσο πιο έγκαιρα γίνεται.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, κάτω από το 27% της ομάδας COVID-19 πέθανε σε σύγκριση με κάτω του 7% της ομάδας που δεν είχε COVID-19.

Χρειάζεται νέα έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet Diabetes & Endocrinology.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα