Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν οδηγηθεί στην πείνα από την πανδημία του κορωνοιού, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το U.N. World Food Program και κάλεσε για χρηματοδότηση 5 δισεκατομμυρίων  δολαρίων ώστε να συμβάλει στη σίτιση του αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων που πεινούν, σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματός χώρες.

Η πρώτη γραμμή στη μάχη κατά του κορωνοιού είναι η μετατόπιση από τον πλούσιο στον φτωχό κόσμο, δήλωσε ο David Beasley, του WFP. Μέχρι τη στιγμή που θα έχουμε εμβόλιο, η τροφή είναι το καλύτερο εμβόλιο έναντι του χάους, δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι χωρίς πρόσβαση σε επαρκή τροφή, ο πλανήτης θα μπορούσε να δει αυξημένη κοινωνική αναταραχή και διαδηλώσεις, αύξηση της μετανάστευσης, επιδείνωση των διενέξεων και υποσιτισμό ευρείας κλίμακας σε πληθυσμούς οι οποίοι προηγουμένως είχαν ανοσία στην πείνα.

Το WFP αναλαμβάνει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική ανταπόκριση στην ιστορία του, στοχεύοντας να βοηθήσει 138 εκατομμύρια ανθρώπους έναντι του προηγούμενου ρεκόρ των 97 εκατομμυρίων το 2019.

Η Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι χρειάζεται χρηματοδότηση για να υποστηριχτεί το έργο της σε 83 χώρες, ώστε να παρέχεται τροφή στους πιο ευάλωτους και να υποστηριχτούν κυβερνήσεις που εργάζονται για τη μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας  COVID-19.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν στις χώρες στις οποίες λειτουργεί το WFP θα μπορούσε να αυξηθεί σε 270 εκατομμύρια πριν το τέλος του 2020 (82% αύξηση σε σύγκριση με πριν την εμφάνιση της πανδημίας).

Η επίπτωση της πανδημίας έγινε πιο αισθητή στη Λατινική Αμερική που έχει τριπλάσια άνοδο στον αριθμό των ανθρώπων που χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια και σε αστικούς πληθυσμούς σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που έχουν καταγράψει απώλεια θέσεων εργασίας.

Αύξηση της πείνας είναι επίσης εμφανής στη δυτική και κεντρική Αφρική (άνοδος 135% στον αριθμό των ανθρώπων με επισιτιστική ανασφάλεια  και στη νότιο Αφρική με αύξηση  90%.)

Τα επίπεδα λοίμωξης από τον κορωνοιό ανεβαίνουν όταν τα αποθέματα τροφών σε ορισμένα μέρη του πλανήτη είναι ήδη χαμηλά. Αυτή την εποχή του χρόνου, πολλοί αγρότες περιμένουν τη σοδειά, έρχεται εποχή μουσώνων και τυφώνων, ενώ ξεσπάσματα ταραχών προστίθενται σε μια ήδη ζοφερή εικόνα για την πείνα.

Ο Beasley, δήλωσε ότι αυτή η άνευ προηγουμένου κρίση χρειάζεται μια άνευ προηγουμένου απάντηση. Αν δεν ανταποκριθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά στην απειλή του ιού το αποτέλεσμα θα μετρηθεί με πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών και προσπάθειες να αναστραφεί το κύμα της πείνας δεν θα ευοδωθούν.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους