Σχεδόν το 90% των ασθενών με COVID-19 που χάνουν την όσφρηση ή τη γεύση τους ή και τα δυο, λόγω της λοίμωξης, αρχίζουν να τις ανακτούν εντός λίγων εβδομάδων, αναφέρει έρευνα στο  JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η απώλεια γεύσης ή όσφρησης είναι μεταξύ των πιο κοινών και επίμονων συμπτωμάτων της COVID-19 σε ασθενείς με ελαφρά νόσο.

Ωστόσο, στις 4 εβδομάδες από την έναρξη, οι περισσότεροι ασθενείς ανέφεραν ολοκληρωτική επίλυση ή βελτίωση αυτών των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 202 ασθενείς στα μέσα Απριλίου- περίπου 4 εβδομάδες μετά τη διάγνωση της COVID-19 – και τους ρώτησαν για τα συμπτώματλα τους και τους επανεξέτασαν για τον ιό.

55 ασθενείς-σχεδόν 49%- ανέφεραν ανάκτηση της γεύσης και της όσφρησης, ενώ 46-κάτω του 41%- σημείωσαν ότι είχαν βελτίωση.

Μόνο 12-ή λιγότερο από 11%-ανέφεραν ότι οι βλάβες στην όσφρηση ή στη γεύση παρέμεναν ή είχαν επιδεινωθεί.

Η διάρκεια της βλάβης σε ασθενείς που ανέρρωσαν ήταν περίπου 11 ημέρες.

Ωστόσο, η εμμένουσα απώλεια δεν ήταν απαραίτητα δείκτης συνεχιζόμενης παρουσίας του SARS-CoV-2.

Από τους 58 ασθενείς που ακόμα είχαν βλάβη όσφρησης και γεύσης 4 εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, 31 ήταν ακόμα θετικοί στον κορωνοϊό σε σύγκριση με 26 που είχαν αναρρώσει πλήρως.

Υψηλότερη σοβαρότητα βλάβης της όσφρησης και της γεύσης συνδεόταν με χαμηλότερη πιθανότητα ανάρρωσης στις 4 εβδομάδες, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα