Έκτακτα μέτρα στο φυλάκιο του Προμαχώνα λαμβάνει από το πρωί της Τρίτης η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να ελέγξει το κύμα εισαγόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Από σήμερα το πρωί, υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες θετικά δείγματα σε επισκέπτες, κυρίως από τη Ρουμανία.

Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τα εξής:

  • 'Οσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τις 14 Ιουλίου, από τον Προμαχώνα, υποχρεούνται να υποδεικνούν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ. Το τέστ πρέπει να έχει γίνει 72 ώρες νωρίτερα.
  • Εικοσιτέσσερις ώρες πριν την είσοδο πρέπει να συμπληρώνεται το ειδικό έντυπο (PLF).
  • Δεκάδες κλιμάκια ελέγχου κινητοποιούνται για ελέγχους. Θα γίνουν πάνω από 300 σε όλη την Ελλάδα.

"Πρέπει να μπει φρένο στον επικίνδυνο εφυσυχασμό", τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ήταν παρών, παρότι είχε ανακοινωθεί πως δεν θα συμμετάσχει, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στις βαλκανικές χώρες.

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), οι χώρες που βρίσκονται βόρεια της Ελλάδας εμφανίζουν αυξημένο αριθμό λοιμώξεων από κορωνοϊό τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η Ελλάδα έχει ήδη κλείσει τα σύνορα με τη Σερβία, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων.

Πρόσφατα

Όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα, το ένα τρίτο των κρουσμάτων κορωνοϊού από την αρχή της επιδημίας στην Αλβανία, έχει καταγραφεί τις τελευταίες 14 μέρες.

Στο διάστημα αυτό, στη Βόρεια Μακεδονία έχουν καταγραφεί το ένα στα τέσσερα κρούσματα, στη Βουλγαρία το ένα στα πέντε και στη Σερβία ένα στα τέσσερα.

Ενδεικτικό είναι πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μόλις ένα στα δέκα κρούσματα από τον συνολικό αριθμό που έχει επιβεβαιωθεί από τις 26 Φεβρουαρίου.

Κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα